Lemondott az Ukrán Vasutak elnöke

iho/vasút   ·   2023.03.01. 15:00
kamisin

Olekszandr Kamisin ezentúl az Ukrzaliznicja (UZ) Európai Integrációs Irodáját fogja majd vezetni.

A vasúttársaság első embere a Twitteren jelentette be visszalépését a következő szavakkal: „A háború 369. napja. A vasút továbbra is menetrend szerint üzemel, én pedig lemondok.” A döntést Ukrajna infrastrukturális minisztere, Olekszandr Kubrakov egyetértésével hozták meg. A miniszter szintén a közösségi portálon fejezte ki háláját Kamisinnek és csapatának az elmúlt egy év odaadó munkájáért, és úgy véli, az orosz agresszióval szembeni ellenállás megmutatta a vasutasok igazi hajthatatlanságát.

 

 

A lemondás néhány nappal azt követően történt, hogy az UZ bejelentette: európai árufuvarozási ágazatot hoznak létre 2023-ban. Kamisin azt nyilatkozta, sajnos az ukrán teherfuvarozók nehezen tudják igénybe venni az európai árufuvarozást.

Kamisin 2021 augusztusa óta, átmeneti jelleggel vezette az UZ-t. Vezérigazgatónak 2022 áprilisában nevezték ki, majd szemmel látható szerepet vállalt azzal, hogy a vasút munkájáról rendszeresen tett ki híreket és fotókat, folyamatosan fenntartva az erőt a dolgozókban.

Az Ukrán Vasutak fontos szerepet tölt be a háború során: segít az emberek evakuálásában, segélyszállítmányokat és árukat továbbít, az állomásokat pedig fűtéssel és elektromos árammal rendelkező gyülekezőhelyekként vehetik igénybe az emberek – számol be a Rail Tech.

Tavaly szeptemberben Vitézy Dávid az azóta megszűnt Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) közlekedésért felelős államtitkára, Palkovics László akkori technológiai és ipari miniszter, valamint a magyar érdekelt felek közösen tárgyaltak az ukrán gabona vasúton Európába történő szállításának elősegítéséről. Az eredmény: a magyar kormány cirka 30 millió eurós, vagyis több mint 12 milliárd forintos beruházással támogatja az Ukrajnából a záhonyi átrakókörzeten keresztül Magyarországra érkező gabona fuvarozását. A szeptemberi berlini InnoTrans 2022 szakkiállításon és -vásáron Vitézy Kamisinnal is megbeszélést folytatott. Az UZ-vezér ezt követően a Twitteren köszönte meg Vitézynek a magyar segítséget.

(Nyitókép forrása: Railway Supply)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek