Magyar gép avatta fel az új gyergyóremetei repülőteret

iho/repülés   ·   2023.07.19. 12:00
aeroexpress_gyergyoremete

Az épülő székelyföldi légikikötő tesztrepülés keretében először fogadott utasszállítót. A rendszeres járatok akár már 2024-ben elindulhatnak.

Az Embraer 120ER típusú, harminc fő szállítására alkalmas repülőgép Budapestről érkezett a magyar Aeroexpress légitársaság színeiben, miután Kolozsváron esett át az egyelőre még kötelező határellenőrzésen. A repült idő a magyar fővárosból összesen másfél óra volt.

A vezérsíkján a magyar zászlót is elhozó repülőgép Ármai Zoltán oktatókapitány parancsnoksága alatt érkezett, aki elmondta: számára is különleges pillanat volt a megközelítés és leszállás, hiszen ritkán adatik meg egy pilóta életében, hogy ő lehet az első, aki a gépének kerekével nyomot hagy a repülőtér futópályáján. Reményét fejezte ki, hogy a jövő évben már gyakran jönnek és sok utast fognak szállítani ide. Somogyi-Tóth Dániel, a légitársaság alapítója kifejtette: évek óta dolgoznak azon, hogy légi kapcsolatot teremtsenek Magyarország és Erdély között, ami autóval vagy vasúton nehéz. Anyacégük, a BASe Airlines Zrt. finnországi közszolgáltatási tapasztalatai alapján tervezik ezt, ahol szintén így érik el a nehezebben megközelíthető a területeket és közösségeket.

A gépet a repülőtér megálmodója és építője, a Bayer cégcsoport vezetője, Balázs Attila, továbbá Barti Tihamér, az RMDSZ Gyergyó területi elnöke, valamint Laczkó-Albert Elemér polgármester fogadták a helybéli lakosok nagyszámú érdeklődése mellett. Balázs Attila elmondta, 2024-től napi két járatot terveznek indítani Gyergyóremete és Budapest között. Az egyik a cégcsoport vállalkozásainak nyújt majd összeköttetéseket, a második pedig a nyílt, bárki által elérhető utasforgalom számára lesz elérhető.

A hosszú, akár tizenkét–tizenöt órás buszozás vagy autózás helyett repülőgéppel bő egy óra alatt el lehet majd jutni Budapestről Hargita megyébe.

A tavaly alapított Aeroexpress légitársaság 2022 őszén indította el első járatait, azóta Budapest és Kolozsvár között kínálnak heti négy járatot, amik rendszeresen teltházasak, így az utazóknak érdemes időben megvásárolni a jegyüket. Az Aeroexpress márkanév idén száz éves: 1923-ban ezen a néven kezdte meg működését az a légitársaság, amely a Duna Gellérthegy előtti szakaszáról felszállva a Balatonra és Bécsbe szállította az utasokat. A cégcsoport tavaly kezdte meg működését, aminek egyik célja, hogy résztulajdonosával, a BASe Airlines Zrt.-vel együttműködésben Kárpát-medencei célállomásokra indítson légijáratokat. Másik küldetése pedig az, hogy Magyarországon ismét meghonosítsa a vízirepülést.

(Nyitóképünkön az első utasszállító landol a gyergyóremetei reptéren. Kép forrása: Aeroexpress)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek