Megint egy Pendolinóval kevesebb

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2019.01.15. 14:30
Pongyola_01

A Cseh Vasutak még 2017 nyarán kezdte meg a Pendolino szerelvények fiatalító kúráját, amire már elég nagy szükség volt, hiszen a tizenkétéves állandó teljesítés rányomta a bélyegét az utastérre. A szerelvényeket fokozatosan, egyenként újították fel, az első ráncfelvarrott Pendolinót a kassai járaton vetették be először.

fotó: zdopravy.cz

A szerelvényenként 37 millió cseh koronába (körülbelül 1,4 millió euró) kerülő korszerűsítés részeként megújult a padló burkolata, újakra cserélték a poggyásztartókat, az üléseket, LED-es világítást építettek be, a vizuális utastájékoztatásért kocsinként négy LCD-monitor felel, a fedélzeten vezeték nélküli internetszolgáltatást lehet igénybe venni, a legkisebbeket pedig gyerekmozi szórakoztatja az utazás alatt. A 2015-ben csúnyán összetört Pendolinót 2018 tavaszára sikerült megjavítani, ez a szerelvény csak ez után eshetett át a teljes utastér-felújításon. A Cseh Vasutak azt ígérte, hogy miután mindegyik szerelvényen elvégzik a felújítási munkákat, újra teljes létszámban közlekednek majd a SuperCity-kategóriájú vonatok a 2018/2019-es menetrendben. A karambol és az utastér felújítások miatt egy, sőt néha két vonatpárt is intercity kategóriára fokoztak le, merthogy nem tudtak Pendolino-szerelvényt kiállítani.

A felújított első osztályú szakasz a cseh Pendolinóban

A menetrendváltástól egy ideig úgy tűnt, minden rendben van, de a napokban több utasnak feltűnt, hogy az egyik SuperCity járat (509/500) újra csak klasszikus IC szerelvénnyel közlekedik (a kötelező helyjegy ingyenesen váltható). A vasúttársaság információi szerint erre azért van újra szükség, mert az egyik Pendolino-szerelvényének forgóváza megsérült, ami miatt ki kellett állnia a forgalomból. A szakavatottak szerint a Pendolinót Suchdol nad Odrou állomáson érte a baleset, amikor tisztázatlan okokból az egyik váltóállítómű-fedél megrongálta a forgóvázat. Suchdol nad Odrou állomáson a Pendolino 160 kilométer per órás sebességgel halad át, ezért szerencsésnek is mondható az eset, mivel nem történt komolyabb kár. Az említett állomás egyébként csupán tizenkét kilométerre van Studénkától, ahol a már említett Pendolino csúnyán összetört 2015-ben.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek