Tizenegy perccel rövidül a Prága–Berlin kapcsolat

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2018.04.03. 16:15
kiskep_2

A június 10-i tervezett nyári menetrendváltástól tizenegy perccel rövidül az EuroCity vonatok menetideje Prága és Berlin között. A Cseh Vasutak szóvivője kérdésünkre megerősítette az információt azzal, hogy a csehországi szakaszon változik a vonatok menetrendje. A páros számú, Berlin felé közlekedő vonatok tizenegy perccel később, az eddigi páros óra 21 perc helyett páros óra 32 perckor indulnak majd kétóránként. A Berlin felől érkező járatok pedig a prágai főpályaudvarra páratlan óra 35 perc helyett tizenegy perccel korábban, a 24. percben érkezik.

Najbrt-színterv szerinti EC stokk Prágában<br>(fotó: České dráhy)

Az időmegtakarítást az EC járatok drezdai gépcseréjének a megszüntetésével érik el. A cseh Vectronok beváltak, tesztelésük a tervek szerint gördülékeny, a német vezérek oktatása a végéhez közeledik, így a korszerű gépeket júniustól az EC vonatok teljes szakaszán használhatják majd. Prága és Berlin Hbf. között a menetidő ezzel 4 óra és 9 percre csökken.

Mit sem változtat ez azokon a terveken, amelyeket a németek az osztrákokkal egyetemben akarnak bevezetni a decemberi vasutas szilveszter napjától. Az új menetrendtől ugyanis a DB Berlin és Bécs között napi egy ICE kategóriájú járatot indít a nagysebességű vasútvonalakat kihasználva Erfurt, Nürnberg, Regensburg és Passau érintésével Bécsbe. A 93-as számú ICE Berlinből 10:05-kor indul majd, s 17:47-kor érkezik meg Bécsbe, visszafelé pedig a 92-es ICE 10:15-kor indul Bécsből, s 17:58-kor érkezik Berlinbe. A 7 óra 43 perces menetidő egy órával kevesebb, mint az egykori Vindobona EC, s két órával rövidebb a mostani helyzettől, ha Csehországon keresztül utaznánk Berlinből Bécsbe (Prágában több mint egy óra az átszállási idő).

A cseh hálókocsik továbbra is csak Prágából indulnak majd (fotó: JLV)

A Cseh Vasutak információi szerint a decemberi menetrendváltástól sem tér vissza teljes hosszára a Metropol EuroNight, továbbra is csak a Budapest–Prága viszonylaton közlekedik majd. A Metropolon közlekedő bécsi háló is csak Prágából indul majd.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek