Továbbra is rendkívül pontosak a svájci vonatok

iho/vasút   ·   2024.02.15. 11:00
sbb_stadler_kiss

Tavalyelőtthöz hasonlóan 2023-ban is 92,5 százalékban tartották a menetrendet az SBB járatai a jelentős utasszám-növekedés és az állandó pályafelújítások ellenére is.

A svájci nemzeti vasút SBB/CFF/FFS vonatai a regionális pontosság terén a svájci német nyelvterületen mutatták fel a legjobb eredményt: a keleti régió 94,3 százalékos, a középső régió pedig 92,8 százalékos eredményt ért el.

Elégedetlen a társaság azonban a francia nyelvterületen és Ticino kantonban elért teljesítménnyel, ezeken a részeken fejlesztésekre lesz szükség. A francia régióban 89,2 százalékban értek célba időben a vonatok, ez 0,2 százalékos visszaesés 2022-höz képest – a fő oknak a túlzsúfolt menetrendet nevezték meg. A ticinói régióban 90,4 százalékban jártak pontosan a vonatok, ez viszont 1,3 százalékos javulás, elsősorban a regionális vonatok még magasabb megbízhatóságának köszönhetően. A legkevésbé a nemzetközi járatok közlekedtek a menetrendnek megfelelően.

Svájcban egy személyszállító vonat akkor számít pontosnak, ha három percnél kevesebb késéssel éri el végállomását. Ezzel szemben például Németországban kisebb a szigor, ott hat perc a felső határ, Franciaországban pedig öt percnél strigulázzák a késéseket. Az SBB szakemberei az operatív egységekkel szorosan együttműködve folyamatosan dolgoznak ki intézkedéseket a pontosság fenntartására vagy javítására.

Az előző évi erős teljesítménnyel az SBB beállította a 2022-es eredményét, a 2021-es 91,9 százalékot pedig ismét megjavította. Az elmúlt két évnél csak a Covid első évében, 2020-ban mutatott jobbat a statisztika: akkor 92,7 százalékot értek el. A tavalyi kihívások azonban nagyobbak voltak, mint az előző években: összesen 20 ezer karbantartási projektet, valamint hétszáz bővítési és felújítási beruházást hajtottak végre, a Gotthárd-bázisalagútban augusztusban bekövetkezett kisiklás pedig újabb komoly kihívást állított a vasúttársaság elé. Ennek ellenére – az előző évhez hasonlóan – az utasok 98,7 százaléka elérte a csatlakozásokat.

Svájc nemzetközi szinten nagyon magas pontossági mutatókkal büszkélkedhet. A 2023-as teljesítményhez számos tényező járul hozzá, beleértve a vasúttársaság összes részlegénél dolgozók elkötelezett erőfeszítéseit a vonatok időben történő közlekedése érdekében.

A vasúti árufuvarozás terén a szállítmányok 89,8 százalékos pontossággal haladtak, ez 1,7 százalékos csökkenés 2022-höz képest.

Az év első felében a vonatok rendkívül pontosan közlekedtek, az augusztusi tehervonat-baleset viszont a személy- és a teherforgalomban egyaránt jelentős hatással bírt a második félév mutatóira. Novemberben és decemberben változó helyszíneken bekövetkezett incidensek miatt könyvelhettek el késéseket, például a renensi munkálatok kivitelezése során kábelvágás történt, de az időjárás is esetenként közbeszólt. Ticinóban a megfelelő pontosság elérése továbbra is kihívást fog jelenteni a bázisalagút helyreállításának idén szeptemberre tervezett elkészüléséig.

A SBB/CFF/FFS a Svájci Államszövetséggel és a Nyugat-svájci Közlekedési Konferenciával együttműködve viszont egy olyan új menetrendet dolgozott ki a 2025-tel kezdődő időszakra, mely a pontosság javítása érdekében még több ütemezési tartalékot tartalmaz, a folyamatban lévő fejlesztések ellenére is – számol be a Rail Tech.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: Wikipedia)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek