Új fuvar az Új Selyemúton

iho/vasút   ·   2022.08.17. 12:00
lienjunkang

Az új konténerszállító szolgáltatás a kínai Lienjünkangot köti össze Üzbegisztánnal.

A kelet-kínai Csiangszu tartományban található kikötőváros célja, hogy a Közép-Ázsiába tartó vasúti árufuvarozás egyik fontos kapujává váljon.

A több mint ezer termékkel, köztük háztartási készülékekkel és autóalkatrészekkel megrakodott konténereket szállító első vonat augusztus 13-án indult útnak a kínai Vuhszi városából, majd észak felé tartva érintette a lienjünkangi kikötőt. A szerelvény ezt követően Kazahsztánon át jut el üzbegisztáni célpontjához, a tervek szerint körülbelül húsz nap alatt. A 4,4 millió dollár (jelenlegi árfolyamon bő 1,7 milliárd forint) értékű árut az üzbég piac veszi majd fel. A szolgáltatás az ellenkező irányba is igénybe vehető: Lienjünkang kikötője kapu a Japánba és Szingapúrba tartó exporttermékek számára.

Habár a Kína keleti partján fekvő lienjünkangi kikötőre a közép-ázsiai kereskedelemre specializálódottként tekintenek, de az Új Selyemút útvonalain is hatalmas múltra tekint vissza. Az első nemzetközi tehervonat 1992 decemberében indult útnak Lienjünkangból. A hálózat azóta lényegesen megnőtt: a létesítmény Kína tíz legforgalmasabb kikötője között szerepel és világszinten is az első harminc között van, a tőle nagyobb, szintén a keleti parton fekvő sanghaji és csingtaói kikötők versenytársa – számol be a Rail Freight.

(Nyitókép forrása: railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek