Új Stadler-mozdonyok dolgozhatnak a GoldenPass panorámavonatokon

iho/vasút   ·   2024.10.16. 12:00
mob_stadler_mozdony

A méteres nyomközű, svájci Montreux Oberland Bernois (MOB) vasút hat járművet rendelt a hazai gyártótól.

A napokban aláírt, a svájci Morges-Bière-Cossonay régió közlekedési vállalata, a Transports de la Région Morges-Bière-Cossonay-vel (MBC) közös megrendelés részét képező szerződés értelmében a négytengelyes járművekkel régi mozdonyait korszerű újakra cseréli a vasúttársaság.

A nagyteljesítményű, háromezer kilowattos villamos mozdonyok közül négyet a szintén a Stadler által gyártott kocsikból álló, prémium kategóriájú GoldenPass panorámavonatok továbbítására fogják használni, ingaüzemben is, jó időre garantálva ezzel a világ legszebb tájainak egyikén haladó járatok közlekedését. A legkorszerűbb technológiát képviselő, 17 méter hosszú lokomotívok megfelelő vonóerőt fognak nyújtani a kihívást jelentő, ezer milliméter nyomközű vonalon, a legnagyobb üzemi sebességük száz kilométer per óra lesz.

A Stadlertől rendelt keskeny nyomközű mozdonyok két változatának látványterve (kép forrása: Stadler Rail AG)

A másik két, gyakorlatilag ugyanolyan műszaki paraméterekkel bíró gépet különböző vasúti szolgáltatásoknál vetik majd be, valamint infrastruktúra-karbantartó szerelvényeket fognak vontatni. Annyiban fognak különbözni, hogy hibridhajtásúak lesznek annak érdekében, hogy a felsővezeték nélküli szakaszokon is tudjanak mozogni.

A megrendelés tovább erősíti a gyártónak az egyéni igények szerint előállított mozdonyok piacán betöltött vezető szerepét. A Stadlertől elmondták, a tipikusan a gyártót jellemző kinézetű, innovatív mozdonyokat kifejezetten a MOB igényei alapján tervezik meg. Az új vontatók erejének és rugalmasságának köszönhetően növelheti a teljesítményt és a biztonságot a vasúttársaság.

GoldenPass panorámavonat még 2006-ból (kép forrása: Wikipedia)

A Montreux Oberland Bernois vasút 75 kilométer hosszú, keskeny nyomközű vasúti pályát üzemeltet Svájcban, a Vaud kantonbeli Montreux és a Bern kantonban található Lenk között. A kilencszáz voltos egyenárammal betáplált felsővezetékkel villamosított pálya 1275 méteres tengerszint feletti magasságra kapaszkodik fel, a legnagyobb emelkedő 73 ezrelékes.

(Nyitóképünkön a MOB új Stadler-mozdonyának látványterve egy GoldenPass-vonattal. Kép forrása: Stadler Rail AG)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek