Új ukrajnai fuvart indított a Metrans

iho/vasút   ·   2024.04.17. 15:00
metrans_osku

A néhány napja életre hívott szolgáltatás a lengyelországi Dabrowa Gornicza és az ukrajnai Mosztiszka között elérhető.

Az európai logisztikai vállalat nyilatkozata szerint az új útvonal olyan fontos ukrán városokat kapcsol be a Metrans európai hálózatába, mint Kijev és Odessza – a Metrans anyacége, a HHLA terminálokat üzemeltet ezekben a városokban. A szolgáltatás a HHLA-csoporthoz tartozó Ukrajnai Intermodális Társasággal együttműködésben elérhető.

A Metrans szerint fontos, hogy az Ukrajnába tartó és onnan induló áruszállítás megbízható szolgáltatásokhoz jusson.

A mosztiszkai nem az első ukrajnai útvonal a Metrans portfóliójában: a társaság korábban már indított olyan fuvarszolgáltatást, mely átkel a szlovák–ukrán határon, és az árufuvarozás szempontjából mindkét irányban elérhető.

Az újonnan elindított útvonal annak a szélesebb körű törekvésnek a része, mely Ukrajnát az európai vasúthálózatba szeretné integrálni. Ennek érdekében az Európai Uniós és az Európai Beruházási Bank (EIB) elindított egy tervet Ukrajnának és Moldovának az európai normál nyomtávú vasúthálózathoz és a transzeurópai közlekedési hálózathoz (TEN-T) való bekapcsolására.

Azonban az ukránok sem lopják a napot: az ország idén év elején kezdett el kiépíteni normál nyomtávú vasúti pályát Lembergtől (Lviv) a lengyel határig. Az Ukrán Vasutak (Ukrzaliznicja, UZ) szerint a későbbiekben lehet, hogy egy további normál nyomközű vasútvonallal bekapcsolják majd Lemberget a TEN-T Mediterrán és Rajna–Duna folyosóiba is.

Ezen felül az ukránok és a lengyelek is meg szeretnének hosszabbítani egy széles nyomtávú vonalat Lengyelországon belül, racionalizálva az Ukrajnából érkező vasúti teherforgalmat. Az ukránok ráadásul egy intermodális terminált is építenek a román határnál, elősegítve a mezőgazdasági termékek exportját – jelenti a Rail Freight.

(Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Vörös Attila)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek