Új intermodális terminál épül Ukrajnában

iho/vasút   ·   2024.03.11. 12:00
hliboka_terminal_latvanyterv

A román határ közelében, Hlibokánál megvalósuló létesítmény célja, hogy javítsa a vasúti és közúti szállítás logisztikai összeköttetéseit Ukrajna és az EU viszonylatában.

Az intermodális terminál, melynek építése már zajlik, megkönnyíti majd az áruk átrakodását az eltérő nyomtávú szerelvények között, mivel az ukrajnai orosz rendszerű széles, 1520 milliméteres, és a Romániában elterjedt normál, 1435 milliméter széles sínpárokat is kiépítik benne. Ezen felül a közúti és vasúti szállítmányozás közötti váltás is elérhető lesz.

A multimodális létesítmény óránként ezer tonna árut tud majd kezelni. Ugyanígy egy óra alatt tizenhat normál nyomtávú teherkocsit tudnak majd megrakodni ötventonnányi áruval.

Habár az ország nyugati részén, Csernyivci területen végbemenő fejlesztés lehetővé teszi majd a rakományok tárolását is, a tranzitfuvaroknál erre a funkcióra nem lesz szükség – számol be a Rail Freight.

Nemrégiben az Európai Unió és az Európai Beruházási Bank (EIB) tervet dolgozott ki Moldova és Ukrajna az EU-hoz történő vasúti integrációja érdekében. A terv hosszú távon a vasúthálózat normál nyomtávúra történő átépítését szorgalmazza mindkét országban.

(Nyitóképünkön az új hlibokai terminál látványterve. Kép forrása: AktivProekt / railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek