Újabb adag Coradia Streamet kért a Renfe

iho/vasút   ·   2022.12.27. 12:00
renfe_alstom_coradiastream

A spanyol nemzeti vasúttársaság negyvenkilenc emeletes villamos motorvonatot rendelt meg az Alstomtól.

A napokban aláírt, 370 millió euró, vagyis jelenlegi árfolyamon 150 milliárd forint értékű megállapodás része annak a keretszerződésnek, melyet a Renfe még 2021 márciusában kötött az Alstommal. A kontraktus alaprendelése 152 villamos motorvonat beszerzését foglalja magába, melyeket Madrid és Barcelona elővárosi vonalain vetnek majd be, valamint opcionálisan további hetvenhat szerelvényt lehet lekérni. Ebből rendelt most meg negyvenkilencet a vasúttársaság, így a járműbeszerzés már 1,8 milliárd eurót, azaz cirka 730 milliárd forintot tesz ki. A szerződés tartalmazza 56 szerelvény tizenöt évnyi alkatrészellátását és karbantartását is.

A Coradia Stream-platform széles, 1668 milliméteres, úgynevezett ibériai nyomtávú változatát jelentő motorvonatokat a Barcelona tartományban található Santa Perpetua-i üzemében építi majd meg a gyártó, ennek érdekében jelentős mértékű beruházásokat, digitalizációt és automatizációt hajtanak végre.

Az Alstom spanyolországi és portugáliai üzletágának igazgatója, Leopoldo Maestu szerint a projekt történelmi jelentőségű az Alstomnak Spanyolországban, nemcsak a mérete miatt, hanem azért is, mert egy olyan globális fenntarthatósági koncepcióra épül, mely a pályázati és a tervezési szakasszal kezdődik. A vonatok száz százalékban akadálymentesek lesznek, minden utast figyelembe véve tervezték meg, környezetbarát tervezési kritériumok szerint, fenntarthatóan fejlesztették ki, továbbá a tervezést és a gyártási folyamatot illetően is tele vannak innovatív tulajdonságokkal – jelenti a Railway Gazette.

(Nyitóképünkön a Renfe Coradia Streamjeinek látványterve. Kép forrása: Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek