Újabb harminc ICE-szerelvényt vesz a DB

iho/vasút   ·   2020.07.27. 15:00
ICE4_01

A Deutsche Bahn (DB) tavaly novemberben írt ki tendert nagysebességű motorvonatok a beszerzésére. A vasúttársaság ismét a Siemens Mobility-nek szavazott bizalmat: a nemrégiben aláírt, egymilliárd euró, vagyis körülbelül 350 milliárd forint értékű megállapodás opcionálisan további hatvan motorvonat megrendelését is lehetővé teszi. Az első új Velarókat a tervek szerint 2022-ben veheti át a DB, a harminc vonat szállítása egészen 2026-ig fog zajlani. A korszerű járművekkel együtt a DB ICE-flottája már 421 szerelvényből fog állni, összesen 220 ezer ülőhelyet kínálva.

A DB újabb harminc nagysebességű ICE-vonatot állít forgalomba 2026-ig (fotó: Deutsche Bahn)

Az új szerelvények kezdetben Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi tartomány és München között fognak közlekedni a Köln–Rajna-Majna nagysebességű vonalon. A vonatokkal 13 ezer férőhely pluszkapacitás áll majd rendelkezésre. A távolsági utazások elősegítése érdekében a német szövetségi kormány 2020 elején csökkentette a fővonali vasúti jegyek ÁFA-ját.

A DB jelenleg rekordösszegeket fordít új, napjaink igényeit kielégítő vonatok beszerzésére. Habár a koronavírus-járvány miatt nagymértékben visszaesett az utazások száma, a vasúttársaság úgy véli, hosszú távon minden a környezettudatos vasúti közlekedés mellett szól, ezért elkötelezettek a fejlesztés és a növekedés mellett. Mivel az ICE-vonatokkal szemben támasztott elsődleges elvárás a gyors eljutási idő, az új szerelvényeket az ICE3-as, vagyis a jól bevált Velaro-járműplatform alapján fogja kifejleszteni a Siemens. A DB és a német ipari óriás régóta sikeres partnerkapcsolatot ápol, így mindkét fél számára fontos, hogy a vonatok a lehető leghamarabb forgalomba állhassanak.

Az új ICE-vonatok szerelvényenként 440 ülőhelyet fognak majd kínálni, legnagyobb üzemi sebességük pedig eléri a 320 kilométer per órát. Tovább fejlődnek az utastéri szolgáltatások: nagyobb utaskomfortot fognak nyújtani, a stabilabb mobiltelefon-használat érdekében az ablakok jobban átengedik majd a rádiófrekvenciás hullámokat, továbbá számos hely áll majd rendelkezésre kerékpárok szállítására. A fejlesztésekkel a DB még vonzóbbá akarja tenni a vasúti utazást, amihez azonban az is fontos, hogy korszerű infrastruktúra is rendelkezésre álljon.

A DB legújabb zászlóshajóinak részegységeit egyszerre több helyen, észak-rajna-vesztfáliai, bajoroszági és ausztriai üzemeiben építi majd meg a Siemens – számol be a Railway Pro.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek