Újraindul a személyszállítás egy ukrán–román határátmeneten

iho/vasút   ·   2022.11.13. 12:00
raho_visovolgy_atmenet_uz_cfr

A kárpátaljai Rahó és a máramarosi Visóvölgy között 2007 óta szünetelt a forgalom.

A Kárpátalja délnyugati részén, a Rahói járásban található Rahó városát a Románia északi részén, az ukrán határnál fekvő Visóvölggyel (Valea Vișeului) összekötő, 19,3 kilométer hosszú pályaszakaszt az Ukrajna és az Európai Unió közötti kapcsolatok fejlesztését célzó stratégia részeként reaktiválták.

A Kárpátokon átkelő, a Tisza folyása mentén haladó, széles, 1520 milliméteres nyomtávú vonal legnagyobb része Ukrajnában fut, ezt a szakaszt az Ukrán Vasutak (Ukrzaliznyica, UZ) még augusztusban felújította, a rövidke román szakasz megújításával pedig a napokban végzett a CFR.

Az újjáélesztett határátmeneten az első tesztmenetre november 9-én került sor, a menetrend szerinti forgalom pedig a decemberi menetrendváltással indul meg. Az UZ kezdetben naponta irányonként két személyvonatot fog közlekedtetni, várhatóan a Krjukov Vasúti Járműgyár (KVBZ) által 2021-ben épített, DPKr3 sorozatú dízelmotorvonatokkal – ezzel a típussal zajlott a próbamenet is. A menetidő körülbelül negyven perc lesz, a határellenőrzési eljárás a vonatra való felszállás előtt fog megtörténni.

A román oldalon távolsági kapcsolatok is rendelkezésre fognak állni: Visóvölgynél a CFR átszállási lehetőséget nyújt majd Máramarossziget (Sighetu Marmației), Kolozsvár (Cluj-Napoca) és Bukarest felé is – számol be a Railway Gazette.

(Nyitóképünkön a november 9-ei próbamenet. Kép forrása: Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek