Változások a közlekedésben

Kecskés Ágnes   ·   2011.12.31. 16:00
kiskep_buek

A forgalmi adó növekedése miatt januártól 1,6 százalékkal magasabbak a helyközi közösségi közlekedés tarifái. (A nettó 100 forintos termék 125 helyett 127 forintba kerül, ez adja ki az 1,6 százalékos emelkedést.) A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint a jegy– és bérletárak, illetve pótdíjak szinten tartása esetén az áfa kulcsának növekedésével a vasúti és autóbuszos közszolgáltatók nettó bevétele csökkenne. Ezért igazítják ki a díjakat.

A közösségi közlekedésben szociálpolitikai alapon díjmentesen utazóknak a 2012-től évtől nem kell regisztrációs jegyet váltaniuk. A jegy 2010 márciusától volt kötelező, de a díjmentes utazásokkal kapcsolatos felmérések elkészültek, a rendszer további fenntartása ezért nem indokolt. A szolgáltatók ezzel évi több százmillió forint kiadástól szabadulnak meg.

Szintén jelentős változás, hogy elsejétől már tilos rágyújtani a pályaudvarokon, a vasútállomásokon, megállóhelyeken és azok peronjain, valamint  az összes személyszállító vonaton. A dohányzási korlátozással érintett, valamint a dohányzásra kijelölt területet, helyiséget továbbra is megfelelő felirattal vagy piktogrammal jelölik. A tilalmat megszegőket megbírságolhatják, végső esetben le is szállíthatják a vonatokról. 2012. március 31-ig tart az átmeneti időszak, addig kell valamennyi érintett cégnek életbe léptetni a szükséges intézkedéseket.

Januártól minden megállóban és a vasútállomásokon is tilos a dohányzás!

A BKV árai a Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében nem változnak. A 2012-es Budapest-bérletek és Budapest-jegyek viszont a főváros közigazgatási határán kívül eső első megálló helyett a közigazgatási határig, vagy az azon belüli utolsó megállóhelyig érvényesek. A fővárossal határos településekre érvényes agglomerációs helyi bérletek és a Budapest-bérletek között legfeljebb egy megállóköz lehet. Így január 1-jétől az utolsó budapesti és az első agglomerációs megálló közti szakaszra érvényesnek fogadja el a BKV, ha valakinek mindkét bérlete megvan. A módosítás az éves összvonalas Budapest-bérletet nem érinti, mivel azok a közigazgatási határon kívül is érvényesek, és nem vonatkozik a változás a környéki bérletekre sem.

Felmondta a BKV 2012-től a Generali-Providencia Biztosító Zrt.-vel kötött utas-balesetbiztosítását. A közlekedési társaság szerint annak fenntartása gazdaságtalan és előnytelen lenne. Az érvényes jeggyel és bérlettel utazók nem maradnak biztosítás nélkül, a cég felelősségbiztosítása továbbra is a kár teljes összegéig fedezetet nyújt azokban az esetekben, amikor a BKV felelőssége megállapítható.

Az utasbiztosításon is spórol a BKV, pedig az utasok egyre kevésbé vannak biztonságban a kiöregedő járműveken

A vasúti közlekedésben a szilveszteri és az újévi menetrendben nincs változás. A már korábban meghirdetett menetrend lesz érvényben.

A fővárosban december 31-én a szombati menetrend szerint közlekednek a BKV járművei. Az éjszakai járatok többsége viszont sűrűbben jár majd. A 6-os villamos szilveszter éjszakáján is közlekedik, és óránként a Fogaskerekű is elindul. Január 1-én a vasárnapi menetrend érvényes. Január 2-án az iskolaszünetekben, 3-ától pedig az iskolai időszakban érvényes munkanapi menetrend szerint közlekednek a BKV-járatok.

Kapcsolódó hírek