Kész lehet 2014-re a négyes metró

iho/vasút   ·   2012.04.16. 08:26

Két éven belül még megépíthető a 4-es metró, ezért a főváros új vezetőkkel új alapokra helyezte a beruházást – tudta meg a Magyar Nemzet.

Műszakilag 2014 tavaszára befejezhető a 4-es metró építése, ezért Budapest vezetése rendkívüli lépéseket tett az elmúlt hetekben – közölte a lappal Tarlós István (Fidesz–KDNP). A főpolgármester elmondta: az előző ciklusokban kötött botrányos szerződések miatt mára csaknem 400 milliárd forintosra duzzadt beruházást új vezetők fejezhetik be a BKV-hoz tartozó DBR Metró Projekt Igazgatóság élén. „A szervezetet ezután nem a közlekedési társaság vezérigazgatója, hanem Radnay Tibor irányítja, aki eddig a Metróber Kft. műszaki igazgatójaként dolgozott. Helyettese egy szakjogász lesz” – mondta a főpolgármester.

Szerinte a legnagyobb probléma, hogy a metróépítésben a világon szokásos egységes generálkivitelezői megbízás helyett 2005-ben és 2006-ban összesen 17 külön vállalkozói szerződést kötöttek. „Ennek alapján jelenleg csaknem 105 milliárd forintot követelnek az érintett vállalkozások. Egészen elképesztő például a metrókocsik szállításához kapcsolódó Siemens-szerződés” – fogalmazott Tarlós István. A korábbi MSZP–SZDSZ-es városvezetés hozzájárulásával most a németek már több mint tízmilliárd forintot követelnek Budapesttől. „Szimpla hülyeségből ilyen szerződést nem lehet aláírni” – mondta Tarlós István. Hozzátette: a főváros ismét az ügyészséghez fordult, most már a beruházás befejezését, így a 181 milliárd forintos EU-támogatást is veszélyeztető kivitelezői szerződések miatt.

Elkerülhetetlennek tűnik, hogy a BRFK gazdaságvédelmi főosztályán egyesített és az újabb feljelentések nyomán várhatóan kiszélesedő metrónyomozásban Demszky Gábor és egykori szocialista és szabad demokrata társai feleljenek a hatóságok kérdéseire – írja a lap.

Kapcsolódó hírek