2015 előtt nem lesz új komáromi híd

iho/közút   ·   2012.01.10. 16:20

Ivata Fedorová, a szlovák közútkezelő (SSC) képviselője a SITA pozsonyi hírügynökség kérdésére elmondta: A napokban kapták meg a révkomáromi önkormányzattól a jóváhagyott építési dokumentációt. Ám a korábbi terveket most az uniós előírásoknak megfelelően a kell aktualizálni. A két ország a műszaki paraméterekről már évekkel korábban megállapodott, de az EU-s normák értelmében a projekt tartalmát aktualizáni kell. Így az építkezés legkorábban 2015-ben kezdődhet.

Magyarország és Szlovákia azt kezdeményezte az Európai Uniónál, hogy a hidat a a határon átívelő együttműködési program keretében, főleg uniós forrásokból finanszírozhassák. A pontos összeget a tervek aktualizálása után lehet majd kiszámolni.

A Duna két partján fekvő várost most egy közúti, és egy vasúti híd köti össze, vasúti személyforgalom azonban 2007 óta nincsen közöttük. A száztíz éves Erzsébet-híd a gépjárműforgalmat mindkét helyen a belvárosba vezeti, ami itt is, ott is problémát jelent.

Az új hidat a városoktól nyugatra, a vasúti hídtól körülbelül kétszáz méterre tervezik felépíteni. A hatszáz méter hosszú hídra kétszer egy forgalmi sávot, járdát és kerákpársávot is terveznek.

Kapcsolódó hírek