A ČD Cargo folytatja terjeszkedését Európában

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2021.05.14. 18:00
CDCargo

CD Cargo Adria néven Horvátországban is leányvállalatot alapított a cseh kargó.

A Cseh Vasutak Csoporthoz tartozó ČD Cargo vasúttársaság sikeresen bejegyeztette Horvátországban a CD Cargo Adria nevű leányvállalatát. A ČD Cargónak ez már a hatodik külföldi fiókja, minden Csehországgal határos országban, Magyarországon és most már Horvátországban is létezik leányvállalata. A horvátországi terjeszkedés által a vállalat szeretne minél több vasúti szállítást lebonyolítani a fiumei kikötőből, és vissza. A megalapított leányvállalat fő célja, hogy egy éven belül saját szervezésben, saját mozdonyokkal megkezdhesse az árufuvarozást Fiuméból csehországi, németországi, és lengyelországi célállomásokra.

A fiumei kikötő jelenleg nem tartozik a vasúti fuvarozók által túlságosan kihasználtak közé, viszont jelentősége folyamatosan nő, többek között a koperi kikötőhöz vezető vasútvonal viszonylag alacsony kapacitása miatt. A fiumei kikötőben leginkább konténerszállítás bonyolódik, de jelentős a kohászati termékek szállítása is. A közelben van egy olajfinomító, ami ugyancsak szállítási lehetőségeket kínál, sőt a faszállítás is jelentős a térségben. A ČD Cargo vezérigazgatója, Tomáš Tóth a horvátországi terjeszkedés margójára megjegyezte, hogy vállalata számára a Balkán egy kiaknázatlan térség, ami jelentős üzleti potenciállal bír. Nem zárta ki a további terjeszkedés lehetőségét sem, például Szlovénia vagy Szerbia felé.

A ČD Cargo az utóbbi két évben nagyon felerősítette a külföldi terjeszkedési tevékenységét, a vállalat vezetésének célja, hogy a ČD Cargo fuvarozási potenciáljának és a bevételének az egy ötödét a nemzetközi szállítmányozás adja. Legutóbb tavaly novemberben jegyezték be a ČD Cargo külföldi leányvállalatát, mégpedig Magyarországon, CD Cargo Hungary néven.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek