A fiúk a vágányban dolgoznak: pályafelújítások és menetrendi módosítások október 3-ától

iho/vasút   ·   2016.10.01. 16:15
vaganyzar0
Kis túlzással „bezárják” az 1-est

A Budapest–Komárom–Győr–Hegyeshalom vonalon október 3-ától 16-áig Kelenföld és Budaörs között pályakarbantartás miatt a hirdetményen szereplő vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Néhány vonat csak Kelenföld és Tatabánya között közlekedik. Jó néhány járat pedig munkanapokon, a teljes útvonalon kimarad a menetrendből. Pótlásukra a Budapest–Győr közötti sebesvonatok Kelenföld és Tatabánya között minden állomáson megállnak, ez esetben pótjegy váltása nélkül vehetők igénybe.

2-es: estére bezárják a boltot

A Budapest–Esztergom vasútvonalon felújítási és villamosítási munkák miatt változott a vonatok menetrendje, korlátozásokra kell számítani. Az őszi hétvégéken péntek estétől vasárnap üzemzárásig a teljes vonalon vonatpótló autóbuszok közlekednek. Péntekenként az utolsó személyvonat a Nyugati pályaudvarról Esztergomba 17:20-kor, Esztergomból a fővárosba 19:11-kor indul. A péntek esti járatok, valamint szombaton és vasárnap minden vonat helyett pótlóbuszok közlekednek Budapest, Árpád híd autóbusz-állomástól Esztergomig. Péntek este az első pótlóbusz a fővárosból 18:05-kor, Esztergomból 20:10-kor indul. A korlátozásban érintett hétvégék: október 7–9., november 4–6., november 11–13.

  • A pótlóbuszok Budapestről, a VOLÁNBUSZ Árpád hídi állomásáról indulnak és oda is érkeznek.
  • Egyes településeken a buszok útvonala nem érinti a vasútállomásokat, vasúti megállóhelyeket a közút eltérő vonalvezetése miatt.
  • Az E jelzésű vonatpótlók járnak Budapest és Esztergom között a teljes útvonalon. Ezek a buszok a fővárosban – Üröm vasúti megállóhely kivételével – nem érintik a 2-es vonali állomásokat, valamint Solymár vasútállomás helyett Solymár elágazásnál (Auchan áruház) és Piliscsaba vasútállomás helyett Piliscsaba iskola, Volán autóbuszmegállónál állnak meg.
  • Az S jelzésű vonatpótlók csak Budapest, Árpád híd és Piliscsaba vasútállomás között közlekednek, továbbá – az E jelzésűtől eltérően – Solymár vasútállomásnál és Pilisszentiván községháznál veszik fel az utasokat.
  • Klotildliget és Szabadságliget megállóhelyek között a P jelzésű betétjáratok közlekednek.

Az említett hétvégéken, szombaton és vasárnap az Esztergom–Komárom vonalon is pótlóbuszok közlekednek Esztergom és Tokod között.

November 30-áig – néhány nap kivételével – az éjszakai időszakban a Pilisvörösvár és Esztergom közötti szakaszon Budapest felé az első kettő, illetve Esztergom felé az utolsó kettő vonat helyett szintén vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. Szabadságliget–Pilisvörösvár, valamint Klotildliget–Piliscsaba között csatlakozó betétjáratok közlekednek a Pilisvörösvár–Esztergom közötti vonatpótló autóbuszokhoz. Az ünnepi forgalomra tekintettel az október 23-i és november 1-jei hétvégén Budapest és Esztergom között nem kell pótlóbuszokkal utazni.

Nagy foltozás a 30-ason

A Budapest–Székesfehérvár–Nagykanizsa vonalon pályakorszerűsítés miatt Siófok és Fonyód között vonatpótló buszokkal kell utazni. A vágányzár miatt a csatlakozó vonalakon is változik a menetrend, a Kaposvár–Fonyód vonal Osztopán és Fonyód közötti szakaszán minden vonat helyett pótlóbusz közlekedik. A december 10-i menetrendváltásig érvényes változások után – a munkálatok folytatása miatt – továbbra is korlátozásokra kell számítani. A vonatpótló autóbuszok a vonatok eredeti útiránya szerinti megállóhelyeket érintik vagy – a közút kialakításának megfelelően – az azokhoz legközelebb fekvő volán megállóhelyen állnak meg.

A második legnagyobb idei pályafelújítás

A Miskolc–Szerencs–Sátoraljaújhely vasútvonalon december 10-éig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek pályakorszerűsítési munkálatok miatt, valamint Szerencs és Sátoraljaújhely között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. A vonatpótló autóbuszokon a vasúti menetjegyek érvényesek, ugyanakkor csoportok együttes elhelyezését és a kerékpárszállítást nem tudja biztosítani a MÁV-Start. A gyorsjáratú autóbuszok nem térnek be a vasúti megállóhelyekhez.

Karbantartás Cegléd fölött

A Budapest–Cegléd vonalon, október 7-én 21:25-től 10-én 5:05-ig Ceglédbercel-Cserő és Cegléd között karbantartási munkák miatt a Budapest–Cegléd–Szolnok vasútvonalon a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.

Pótlózás Szabolcsban

A Nyíregyháza–Vásárosnamény vonalon október 6-áig Nyíregyháza és Ófehértó között pályakarbantartást végeznek. Emiatt a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, illetve Nyíregyháza és Nyíregyháza külső–Ófehértó állomás között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A nagy vésztői pályajavítás

Vésztő–Gyoma, illetve Vésztő és Szeghalom között javítják a vágányokat október 28-áig. Az utasoknak Vésztő és Szeghalom, illetve Vésztő és Gyoma között vonatpótló autóbuszokkal kell utazniuk.

Pótlózás Soprontól Kapuvárig

A Sopron–Győr vonalon pályakarbantartást végeznek október 3-ától 7-éig, naponta 7:05-től 16:30-ig. A hirdetményen szereplő vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Sopron és Kapuvár között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. A vágányzár idején Fertőszentmiklós és Pomogy között néhány vonat helyett módosított menetrend szerint vonatpótló autóbuszok közlekednek.

Pályakarbantartás Zalaszentiván és Vasvár között

A Szombathely–Zalaszentiván vonalon karbantartás lesz október 3-ától október 8-áig, ezért a hirdetményen szereplő vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Zalaszentiván és Vasvár között vonatpótló autóbuszokkal lehet utazni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek