A hétvégén szünetel a vonatforgalom a Déliben

iho/vasút   ·   2023.11.01. 18:05
00_deli_vaganyzar_201104-05

November első hétvégéjén a pályaudvaron komplex karbantartást végeznek. A korlátozás miatt szombaton és vasárnap szünetel a vonatforgalom az állomáson, a vonatok nagy része a Déli pályaudvar helyett Budapest-Kelenföldre érkezik és onnan indul a vidéki, elővárosi célállomások felé. A munkálatok nappal és éjszaka is zajjal járnak majd, ezért a vasúttársaság a pályaudvar környékén lakók türelmét és megértését kéri.

November 4-én és 5-én a Déli pályaudvar nem indít és nem fogad vonatokat, de a változás érint néhány péntek esti és hétfő hajnali vonatot is. A Déli pályaudvar és Budapest-Kelenföld állomás között egész nap pótlóbuszok közlekednek, hajnaltól késő estig félóránként indulnak. A megváltozott menetrendek már elérhetők a MÁV honlapján, valamint a menetrendi keresőkben és a MÁV applikációban is.

Forgalmi változások a vonatközlekedésben
Budapest–Győr vonal
  • A győri fővonalon zajló felújítás miatt érvényes ideiglenes közlekedési rendben a Déli pályaudvar hétvégi lezárása csak az S10-es elővárosi vonatok közlekedésében hoz újabb változást.
  • Szombaton és vasárnap az S10-es vonatok – néhány éjszakai indulást kivéve – Budapest-Kelenföld és Biatorbágy között járnak.
  • Pótlóbusz közlekedik szombatra és vasárnapra virradó éjszaka a Déli pályaudvartól egészen Tatabányáig: 0:13-kor (4840), 1:58-kor (4830), 3:16-kor (4860)
  • Péntek este a Biatorbágyról 23:08-kor induló S10-es vonat (4951) is már csak Kelenföldig közlekedik.
Budapest–Székesfehérvár–Szombathely vonal
  • Szombaton és vasárnap a Bakony, a Göcsej és a Citadella Intercityk a Déli helyett a Keleti pályaudvarra érkeznek és onnan is indulnak.
  • Szombaton és vasárnap a Déli pályaudvarról 21 órakor Ajkára és a 22 órakor Veszprémbe induló személyvonat (968, 9068) csak Kelenföldtől közlekedik, a Celldömölkről 4:39-kor Budapestre induló személyvonat (9009) végállomása is Kelenföld.
  • Péntek este a Zalaegerszegről 17:49-kor és 19:49-kor induló Göcsej Intercity (IC 963, IC 951), valamint a Szombathelyről 18:35-kor induló Bakony IC (IC 901) a Déli helyett már a Keleti pályaudvarra érkezik.
  • Hétfő reggel az eredetileg a Déli pályaudvarról 5 órakor Zalaegerszegre induló Göcsej IC (IC 950) és a 6 órakor a Szombathelyre induló Bakony IC (IC 900) még a Keleti pályaudvarról indul.
Észak-balatoni vonal
  • A tapolcai sebesvonatok Budapest-Kelenföldre érkeznek és onnan is indulnak.
  • Reggel a Balatonfüredről 5:51-kor induló személyvonat (9749) csak Kelenföldig közlekedik.
Dél-balatoni és székesfehérvári elővárosi vonal
  • Szombaton és vasárnap a keszthelyi Balaton IC-k, a nagykanizsai Tópart IC-k, az elővárosi S30-as és Z30-as, valamint az éjszakai székesfehérvári személyvonatok Budapest-Kelenföldre érkeznek és onnan is indulnak.
  • Mindkét reggel a Siófokról 4:28-kor induló személyvonat (8729) és a Keszthelyről 4:28-kor induló sebesvonat (8609) fővárosi végállomása is Kelenföld.
  • Péntek este a Keszthelyről 20:48-kor induló Balaton IC (IC 871) csak Budapest-Kelenföldig közlekedik, ahonnan átszállás után csatlakozó személyvonat indul 23:22-kor a Déli pályaudvarra (1871).
  • Péntek, szombat és vasárnap este a Siófokról 22:05-kor induló InterRégió (8511) csak Budapest-Kelenföldig közlekedik, ahonnan csatlakozó pótlóbusz indul 23:55-kor a Déli pályaudvarra.
  • Vasárnapról hétfőre virradó éjszaka az eredetileg a Déli pályaudvarról 0:40-kor induló S30-as vonat (4570) még Kelenföldről indul.
Pusztaszabolcsi elővárosi vonal
  • Szombaton és vasárnap egész nap az S40-es, S42-es és Z40-es vonatok a Déli pályaudvar helyett Budapest-Kelenföldre érkeznek és onnan is indulnak.
  • Péntek este a Dunaújvárosból 22:41-kor induló S42-es vonat (4251) fővárosi végállomása már Kelenföld.
  • Pénteken késő este az eredetileg a Déli pályaudvarról 0:15-kor Pusztaszabolcsra induló S40-es vonat (4110) 25 perccel korábban, 23:50-kor indul (4130).
  • Vasárnap késő este az eredetileg a Déli pályaudvarról 0:15-kor Pusztaszabolcsra induló S40-es vonat (4110) Kelenföldről indul, a Déli pályaudvarról 23:55-kor induló pótlóbusz csatlakozik hozzá Kelenföldön.
Pótlóbuszok
  • Szombaton és vasárnap egész nap S300 jelzésű pótlóbuszok közlekednek a Déli pályaudvar és Budapest-Kelenföld között, a menetidejük irányonként 16 perc.
  • A buszok felszállóhelye és leszállóhelye a Déli pályaudvarnál a Krisztina körúton, a villamosmegálló vonalában a vérmezői oldalon van.
  • Indulások a Déli pályaudvartól: 0:15, 1:20, 2:20, 4:05, valamint 4:20 és 23:50 között 30 percenként
  • A buszok Kelenföld vasútállomásnál az őrmezői buszvégállomáson állnak meg.
  • Indulások Kelenföld vasútállomástól: 0:15, 0:35, 4:25, 4:50, valamint 5:15 és 23:15 között 30 percenként, továbbá 23:35, 23:55.
Jegyvásárlás

A Déli pályaudvar utasforgalmi területei közül a pénztárcsarnok a lezárás ideje alatt is megközelíthető marad, így a várótermet használhatják az utasok, a pénztár és az ügyfélszolgálat is működni fog, a jegykiadó automaták is folyamatosan üzemelnek.

Komplex karbantartás a pályaudvaron

A Déli pályaudvar személypályaudvari vágányain és a szerelvények tárolására, előkészítésére használt vágányhálózaton, valamint azok környezetében karbantartási munkálatokat végeznek november 3-án estétől november 6-án hajnalig. A helyszínen vasúti munkagépekkel és benzinmotoros kisgépekkel fognak dolgozni, ezért a hétvégén a nappali és az éjszakai órákban is jelentős zajhatásra kell készülniük a környéken lakóknak a Márvány utca–Győri út–Avar utca–Hegyalja út–Mészáros utca–Győző utca által határolt területen.

A teljes lezárás ideje alatt síncseréket, három kitérőcsoportban a váltóalkatrészek cseréjét, az ágyazatban 160 tonnányi zúzottkő pótlását, a vasbetonaljak javítását, felsővezeték- és biztosítóberendezés-karbantartást végeznek. Nagygépes vágányszabályozásra kerül sor a Déli pályaudvar területén több helyen, valamint a nyílt vonalon a Budapest-Kelenföld felé vezető egyik vágányon. Az alagút Kelenföld felőli kijáratánál a támfal és a kapuzat karbantartása van ütemezve. A vasúti pálya közvetlen közelségében lévő zöldterületeken, rézsűkön a közlekedésre veszélyes fákat gyérítik, gallyazzák. Az utasforgalmi területeken két peronon az aszfalthibákat javítják, a perontetők takarítását és a lefolyók karbantartását elvégzik.

A munkálatokat úgy szervezték meg, hogy egy hétvége alatt koncentráltan több szakág munkatársai és gépei fognak dolgozni, ezáltal az utazóközönségnek és a lakosságnak a lehető legkevesebb ideig tartó kellemetlenséggel járjon a karbantartás okozta korlátozás.

A vasúttársaság a környéken élők és az utasok megértését, türelmét kéri.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek