A magyar vasút Európa fókuszában

iho   ·   2014.03.11. 13:20

A konferencián közel száz vasúttársaság, szabályozó, logisztikai vállalkozás, vasúti gyártó, szolgáltató felsővezetői találkoznak.  Az első napon az uniós negyedik vasúti csomag: az egységes, felvirágzó transzeurópai vasúti teher- és személyszállítás megvalósítási lehetőségeit veszik számba, Dávid Ilonán kívül többek közt az FS, az Arriva, a német Bundesnetzagentur, az SNCF, az Eurostar képviselőinek felszólalásával. A konferencia fő irányvonalai a vasúti liberalizáció előrehaladása, az Európai Bizottság és a nemzeti szabályozó hatóságok renedlkezései, különböző országok esettanulmányainak megismerése, személyszállítási és infrastrukturális áramlatok ismertetése.

A négyes csomagot 2013. január 30-án jelentette be az Európai Bizottság: csökkenteni kívánják a vasúttársaságok igazgatási költségeit, az egész EU-ban egységesen érvényes járműengedélyek és biztonsági tanúsítványokat kívánnak létrehozni, könnyítendő az új társaságok piacra jutását.

A MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója Magyarország, mint tranzitország fontos szerepét emelte ki az európai vasúti fuvarozásban. Kiemelte a hosszú idő után újra pozitív mérleggel zárt vasúttársaság szerepét a kelet-nyugati és észak-déli vasúti kapcsolatokban. A magyar vasúttársaság irányításával kezdte meg működését az EU VII. (Prága–Bécs/Pozsony–Budapest–Bukarest–Constanta, illetve Budapest–Vidin–Szófia–Thesszaloniki–Athén) közlekedési folyosója, amelynek több szakaszán jelenleg is folynak a felújítási munkálatok. Ugyancsak a MÁV Zrt. közreműködésével kezdte működését a VI. (Spanyolországtól Záhonyig húzódó) korridor, farncia, spanyol, olasz, szlovén pályakapacitás-elosztó és pályahálózat-működtető cégeinek részvételével. 2013-ban Budapesten rendeztrék a Transzszibériai Szállítások Koordinációs Tanácsa – a transzszibériai útvonalon megvalósuló fuvarozások volumenének növelésére és koordinálására hivatott szervezet – plenáris ülését.  A MÁV tevékenységének elismeréseképp Dávid Ilonát a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatóját az Európai Vasúti és Infrastruktúra Társaságok Közössége (CER) vezető bizottsági taggá választotta; a MÁV első embere egyúttal a Nemzetközi Vasútegylet (UIC) európai vezető bizottsági tagja is.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek