A vasútfejlesztésekre válaszul indul új tanszék a Műegyetemen

iho/vasút   ·   2021.02.15. 09:10
00_bme_vasutfejlesztesi_tanszek

A magyarországi és nemzetközi vasútfejlesztések, a járműipari nagyvállalatok szakember-utánpótlási igényére reagálva Vasúti járművek és járműrendszer-analízis Tanszéket alapított a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kara.

– A magyarországi és nemzetközi vasútfejlesztések, a járműipari nagyvállalatok szakember-utánpótlási igénye indokolta a Vasúti járművek és járműrendszer-analízis Tanszék megalapítását, amellyel egyrészt a hallgatói érdeklődést szeretnénk erősíteni a szakterület iránt, másrészről kompetenciáik körét is szélesítjük – mondta Mándoki Péter, a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar dékánja.

Húsz munkatárssal kezdte meg a tanszéki munkát idén januártól, és további cél, hogy a gárda külföldi oktatókkal bővüljön. A tanszék a tervek szerint együttműködési megállapodást köt majd a szektor jelentős szereplőivel, így például a MÁV-val, a Siemens Mobility Kft.-vel, a Rail Cargo Hungaria Zrt.-vel, vagy az evopro cégcsoporttal. A partnerséggel biztosítva lesz a külső oktatási, kutatási, innovációs és gyakorlati helyszín, a mentorálás és a tudásmegosztás, megalapozva akár egy újabb duális képzést is.

Mándoki Péter kitért arra, hogy nemcsak tanszéki, hanem kari szinten is várhatók újabb jelentős ipari együttműködések, a jelenleg is zajló nagy volumenű kutatás-fejlesztések eredményeként.

– Tekintélyes feladatot vállaltunk Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium tevékenységében a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézettel és a győri Széchenyi István Egyetemmel együttműködve: a mobilitással összefüggésben tudományos vizsgálatokat, a funkcionális és kooperatív működést demonstráló fejlesztéseket és ehhez kapcsolódó tudástranszfert, oktatást biztosítunk, fókuszban az önvezető közúti járművekkel, légi járművekkel, mobil robotokkal és autonóm gyártórendszerekkel – mondta a kari vezető, hozzátéve, folytatják a ZalaZONE-on elkezdett teszteket közúti autonóm autókkal, drónokkal, önjáró ipari targoncákkal és az 5G technológiával.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.