Air Berlin: növekvő veszteség 2011-ben

iho/repülés   ·   2012.03.16. 14:35

A berlini székhelyű légitársaság nettó pénzügyi eredménye a negatív tartományban, 271,8 millió eurón állt meg 2011-ben. Ez jelentős visszaesés az egy évvel korábbi 97,2 millió eurós veszteséghez képest. Európa harmadik legnagyobb fapados légitársasága a Németországban tavaly bevezetett légiforgalmi adó és az Arab Tavasz zavargásai miatt zárt kritikán aluli pénzügyi évet – írja a Bloomberg.

A veszteség nem meglepő annak fényében, hogy a harminc százalékban az Etihad Airways tulajdonában lévő társaság tavaly csak üzemanyagra 229,2 millió euróval költött többet. Ráadásként további 165,6 millió eurót buktak a 2011-ben bevezetett légiforgalmi adón.

„Az egyiptomi és tunéziai politikai zavargások miatt a turizmus hirtelen zuhanni kezdett, ez kemény csapás volt számunkra. Ugyanez vonatkozik a német légiforgalmi adóra is” – mondta Hartmut Mehdorn, az Air Berlin vezérigazgatója, aki korábban tíz évig ült a Deutsche Bahn, a német államvasút elnöki székében.

Szigorú megszorító intézkedések elé tekint az Air Berlin. Idén 200 millió eurót szeretnének megtakarítani üzleti folyamataik ésszerűsítésével. Hatékonyságuk 2012 januárjában egyből rekordot döntött: repülőgépeik átlagos ülőhely-kihasználtsága 75 százalékos volt, ami a legjobb érték a havi statisztika elindítása óta.

A piac változásaihoz alkalmazkodva Budapest és Berlin között is új járatokat indított a légitársaság február 16-tól.

Kapcsolódó hírek