Alapbéremelést követel a MOSZ, az RCH egyszeri juttatást ad

iho/vasút   ·   2023.10.12. 13:30
00_mvezeto

A szakszervezet tizennyolc százalékos emelést tart elfogadhatónak 2024-re, az RCH októberben kétszázezer forintot utal dolgozói SZÉP-kártyájára.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) értékelte a munkáltatók elmúlt három év alatt megvalósított jövedelempolitikai intézkedéseit és megállapította, hogy a MÁV-Start Zrt. és a GYSEV Zrt. mozdonyvezetőinek reálkeresete jelentősen, tíz százalékot meghaladóan csökkent. A MOSZ a 2024-es inflációs előrejelzést figyelembe véve legalább tizennyolc százalékos alapbéremelést tart elfogadhatónak. A részletes bérfejlesztési javaslatokat október végén adja át a szakszervezet.

A Rail Cargo Hungaria (RCH) VÉT-ülésen megállapodás született a munkavállalók részére 2023-ban a VBKJ-kereten felül fizetendő egyszeri juttatásról, mely októberben valósul meg. Amelyik dolgozó rendelkezik a VBKJ-rendszerbe rögzített SZÉP-kártyával, az automatikusan arra kapja az összeget, akinek október 8-áig nem volt ilyen kártyája, az a VBKJ készpénzjuttatás szorzójával csökkentett, nettósított összeget kapja meg a bankszámlájára. A próbaidősöknek a szabályok értelmében nem jár ez a kifizetés, akiknek pedig még nincs meg az egy év munkaviszonya, azok időarányos juttatást kapnak.

A szakszervezetek és a munkáltató tovább tárgyalnak a bérmegállapodásban foglalt egyszeri kompenzáció kifizetéséről, melyet december során fizet ki a munkáltató.

A MOSZ arról is beszámol, hogy az RCH-nál jelenleg 316 mozdonyvezető dolgozik. Szeptemberben újabb nyolc vezér interoperábilis képzése kezdődött meg Grazban, első éles bevetésük a sikeres vizsgákat követően a decemberi menetrendváltás után várható.

(Nyitóképünk illusztráció)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek