Állomásfejlesztési programot indít a MÁV

iho/vasút   ·   2019.02.19. 18:45
400px_keleti_bodek

Kiemelt figyelmet kíván fordítani a MÁV az állomásokon a kereskedelmi szolgáltatások fejlesztésére, az utasforgalom korábbiaknál magasabb színvonalú kiszolgálására. Ennek érdekében a vasúttársaság elbontatja a koncepcióba nem illő pavilonokat: első lépésként felmondták a Nyugati pályaudvari aluljáró bérleti szerződéseit, valamint a Keleti pályaudvaron tapasztalható állapotok megszüntetése érdekében az állomási látképet romboló, nem megfelelő színvonalú szolgáltatásokat nyújtó tizenkét bérlő bérleti szerződését.

A Nyugatiban megkezdték a MÁV üzemeltetésében álló úgynevezett keresztfolyosó rendbehozatalát. A Keletiben továbbra is maradnak olyan üzlethelyiségek, ahol a pályaudvarra érkezők ételt, italt, újságot vásárolhatnak vagy pénzt válthatnak. A későbbiekben tervezik egy utascentrum kialakítását, valamint az utasforgalmi  területek felújítását. Az épületben tavaly nyár óta modern, akadálymentes kormányablak is segíti az utasokat.

A MÁV elbontatja a Keletiben és a Nyugatiban is a koncepciójába nem illő árusító bódékat (fotó: MÁV)

A MÁV az elkövetkezendő években ötven helyszínen tervezi javítani az utaskomfortot, ennek részeként elindult a kiemelt, legnagyobb utasforgalmat lebonyolító és más felújítással nem érintett állomások felújítási projektje is. Ezekhez kapcsolódóan az állomási funkciók, szolgáltatások felülvizsgálata is megtörténik idén.

A fejlesztési terv első ütemében 2019-ben részben megújul az 1-es vonalon Bicske alsó megállóhely, a 100a vonalon Albertirsa állomás, a 70-es vonalon pedig Alsógöd, Felsőgöd, Nagymaros-Visegrád, Sződ-Sződliget megállóhely és Szob állomás. A 70-es és 71-es vonalak elágazóállomásán, Rákospalota-Újpesten tavasszal lebontják a raktárépületet, nyáron pedig karbantartást fognak végezni a vágányhálózaton. Dunakeszi-Gyártelep megállóhelynél az önkormányzattal közösen P+R parkoló épül. A beavatkozások alapvető célja az adott helyszínek utasforgalom számára meghatározó arculatának javítása, lehetőség szerint közösségi közlekedési csomópont feltételeinek megteremtése és javítása. A helyszínek mindegyikén megvizsgálják az állomás vagy megállóhely területén elhelyezkedő épületek és építmények állapotát és kihasználtságát. A rossz állagú, nem hasznosítható, az arculatot rontó épületeket, építményeket a lehetőségeknek megfelelően elbontják. Azokon a helyszíneken, ahol az épületek és építmények kihasználtsága megfelelő, indokolt esetben karbantartás, illetve felújítás várható.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek