Aranykor a debreceni reptéren

MTI/iho   ·   2017.12.19. 11:15
debrecen_wizz_moszkvabol0

„A repülőtér infrastrukturális fejlesztésére szánt hozzájárulás megfelel az uniós állami támogatásokat célzó szabályozásnak” – közölte az uniós bizottság. A közlemény szerint mivel a projekt hozzájárul a régió fejlődéséhez és javítja a régió összeköttetését anélkül, hogy jogtalanul torzítaná az egységes piacot, a bizottság úgy döntött, hogy a fejlesztési projekt összhangban van az uniós állami támogatási szabályokkal, valamint azzal a 2014-es repülési iránymutatással, amely a repülőtereknek és a légitársaságoknak nyújtott állami támogatásról szól.

Érkezik Moszkvából az első járat Debrecenbe. A képre kattintva galéria nyílik (fotók: MTI/Czeglédi Zsolt)

Több elemből tevődik össze a reptér modernizálása:

  • a repülésbiztonság növelése érdekében olyan műszert telepítenek, amely a repülőgépek rossz látási viszonyok közötti landolását segíti elő,
  • újjáépítik a biztonsági korlátokat,
  • valamint egy új hidat építenek, amely a terminálokat köti majd össze.

A Debrecen Airport legutóbbi tájékoztatása szerint a schengeni kritériumoknak is megfelelő repülőteret 2016-ban több mint 284 ezer utas kereste fel, az idén több mint 320 ezres utasforgalomra számítanak.

De nemcsak a fejlesztésnek örülnek Debrecenben: a repülőtéren hétfőn landolt a Wizz Air Debrecen–Moszkva járatának első repülőgépe. Az idén március 26-án indult Debrecenből az első Európán kívüli Wizz-járat heti két alkalommal Tel-Avivba, illetve újraindult Svédország harmadik legnagyobb városába, Malmöbe a légi járat. A légitársaság a főszezonban heti tíz járatot közlekedtet Debrecen és London-Luton között, heti hármat Eindhovenbe, és kétszer közlekednek hetente a repülők Debrecen és Milánó, Párizs, a már említett Tel-Aviv és Malmö között. A repülőtér másik stratégiai partnere, a Lufthansa heti három alkalommal közlekedtet menetrend szerinti járatokat a hajdú-bihari megyeszékhely és München között. Májustól a nyár folyamán rendszeres német beutazó charter járatok mellett nyáron a török riviérára, Korfura, Zakynthosra és Bulgáriába is biztosítottak járatokat Debrecenből.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek