Atomvonat járt Pakson

Vörös Attila   ·   2020.10.27. 18:30
IMG_20201026_080712__k

Az elmúlt héten nukleáris üzemanyag érkezett a Paksi atomerőműbe Oroszországból. Az urán-dioxid pasztillákat szállító szerelvény öt speciális orosz teherkocsiból állt, hozzájuk Záhonyban csatlakozott 3-3 Rs sorozatú védőkocsi és a vonat mindkét végén 1-1 nosztalgiás személykocsi, amiben a vonat útját biztosító erők utaztak. A rakott vonat útját végig a rendőrség biztosítja, minden útátjáróban és felüljárón ott posztolnak a rendőrök a vonat közlekedésekor. A rakott atomvonat teljes titoktartásban az éj leple alatt közlekedik, évente két-háromszor, a bajai hídon át, a fővárost elkerülő útvonalon.

Dunaújvárosnál robog az üres atomvonat hétfő délben (képek: Vörös Attila)

Az üres forda viszont egészen más, egyszerű tolatós teherként indul el Paksról, majd Dunaújvárosban egy záhonyi tehervonatba sorozva indítják vissza Ukrajnán át Oroszország felé. Természetesen a széles vagonok sok megkötéssel közlekedhetnek csak, számukra sok állomási vágány ki van zárva vagy csak jelentősen csökkentett sebességgel járható.

A 449 020-as Bobó érkezik Paks állomásra az erőműből

A kiürített atomvonatot hétfő reggel húzta ki az atomerőműből a belső iparvasút gyönyörű Bobója, majd a Dunaújvárosból gépmenetben érkező 307-es Szergej vette át a vontatás feladatát.

Dunakömlődnél kanyarog a menet

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Ellátási lánc Vasút Szállítmányozás Nagyvasút

Lengyel kamionokkal szállítják el az Eperjeske-Rendezőn rekedt orosz tehervagonokat

iho/vasút   ·   2024.04.08. 12:35

Az Ukrajna elleni támadás megindulásakor az Oroszországi Vasutak többezer vasúti teherkocsija rekedt külföldön, Magyarországon, a záhonyi átrakókörzetben körülbelül nyolcszáz. Tavaly nyári nagy elszállítási hullámuk után újra konvojban közlekednek a szétszerelt vagonokkal megrakott trélerek.

Vasút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Vasútmodell Kiemelt ajánlatok

Indóház, XX/2. 2024. április–május, a kötöttpályás olvasnivaló

iho.hu   ·   2024.04.03. 14:14

Dióhéj: szomorú Szergej-sors, avagy hol Dombóvár állott, most kőhalom; a MÁV V46 sorozatú villamos mozdonyai, a Szöcskék; a világ legnagyobb számban megépített és forgalomba helyezett motorvonata, a Ganz-MÁVAG D1; Délkelet-ázsiai fejlődési pályák szigeti rónákon és esőerdőkben, őszinte kritika az A.C.M.E M63-asáról.