Autólízinggel foglalkozik a volt BKV-vezér

iho/közút   ·   2012.04.22. 09:36

Kocsis István tavaly óta az OTP Csoporthoz tartozó, elsősorban autólízing-ügyletekre szakosodott Merkantil Bank egyik ügyvezető igazgatójaként dolgozik – írja a nol.hu hírportál.

Kocsis Istvánt és társait a Nemzeti Nyomozó Iroda bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolja a Magyar Villamos Műveknél (MVM) a vezérigazgatósága alatt keletkezett ügyek kapcsán. Az elmúlt években kiszivárgott gyanúk szerint ebben az időszakban összesen több milliárd forint vándorolhatott ki az állami áramholdingtól valós tartalom nélküli, a hivatalos döntési fórumokat megkerülő, jellemzően offshore cégekkel kötött szerződések révén. Kocsis István és akkori vezetőtársai tagadták a vádakat.

Korábban nem volt közismert, hogy Kocsis István jártasságot szerzett volna a lízingfinanszírozásban. Gépészmérnöki képzettsége folytán elsősorban műszaki irányultságú, illetve általános csúcsvezetői posztokat töltött be, jellemzően nagy állami vállalatok élén. Így volt az egykori privatizációs szerv, az ÁPV, majd a Paksi Atomerőmű, a már említett MVM, valamint tavalyig a BKV vezére is. A fővárosi közlekedési vállalattól való távozását már sokan összefüggésbe hozták az MVM-es nyomozással.

A Merkantilnál ennek ellenére is alkalmasnak találták Kocsist a cég egyik ügyvezető igazgatói posztjára. A Merkantilnál hivatalosan nem nyilatkoztak, személyesen Kocsis Istvánnal sem állt módunkban felvenni a kapcsolatot, a bank munkatársai általános érdeklődésünkre sem tudták megmondani, Kocsis István milyen tevékenységet végez náluk. A Merkantil cégpapírjaiban nem jelenik meg Kocsis István neve, vagyis a poszt betöltője nem jogosult cégjegyzésre. Az anyacég, azaz az OTP cégkivonatában azonban szerepel.

Az üggyel kapcsolatos kérdéseinkre az OTP-nél leszögezték: a bank a hitelintézeti törvény előírásai szerint jár el, amit Kocsis István testületi tagsága és alkalmazott foglalkoztatása esetében is szem előtt tartanak.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) az MVM feljelentése alapján 2009. április közepe óta folytat nyomozást különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett megalapozott gyanúja miatt – közölte Bartha László NNI-szóvivő. Az eljárásban 11, az MVM és kapcsolt vállalkozásai 2006 és 2008 közötti tevékenységét érintő gazdasági eseményt vizsgálnak. A gyanúsítottak kihallgatását tavaly július 1-jén kezdték meg. Összesen nyolc személyt vontak be terheltként az eljárásba; egy gyanúsított időközben elhalálozott – közölte a szóvivő nevek említése nélkül.

2012 elején az alapeljárástól három ügyrészt különítettek el, amit öt gyanúsítottal szemben vádemelési javaslattal fejeztek be. Az ügyészség ugyanakkor a nyomozás továbbfolytatását rendelte el. Az NNI ennek nyomán ma már úgy véli, hét gyanúsított bűnszervezetben működött együtt. Nyolc ügyrészben a nyomozás befejeződött. A múlt héten megtartott iratismertetéseket követően vádemelési javaslattal élnek az ügyészség felé. Ezek alapján az MVM-nek okozott vagyoni hátrány összesen 15,6 milliárd forint, amiből 11,6 milliárd megtérült.

Az MVM tulajdonában lévő Paksi Atomerőműnek okozott vagyoni hátrány 1,8 milliárd forint. Három ügy kapcsán még nyomoznak – számolt be minderről a Népszabadság Online.

Kapcsolódó hírek