Az Alstom nyert a Trenitalia motorvonat-tenderén

iho/vasút   ·   2012.12.19. 18:00
400px_alstom_coradia

A napokban aláírt megállapodás egy további húsz szerelvényre szóló opciót is tartalmaz. Az első Coradia motorvonatokat egy évvel a szerződés aláírását követően veheti át a Trenitalia. Az új járműveket számos vonalon szeretnék használni; elsősorban Abruzzo, Calabria, Lombardia, Marche, Umbria, Veneto és Lazio tartományokban, utóbbinál Róma Termini pályaudvara és a Fiumicino repülőtér közötti ingajáratokként.

A 82 méter hosszú, ötrészes Coradia Meridianok 292 ülőhelyet kínálnak az utasoknak, és maximum 160 kilométer per órás sebességgel suhanhatnak. Utascserénél az alacsonypadlós kialakítású betétkocsik ajtajainál beépített rámpák segítenek a szerelvény és a peron közötti esetleges rés áthidalásában. Minden szerelvénynek két forgóváza hajtott.

Egy ötrészes Alstom Coradia Meridian a lombardiai Tiranóban<br>(fotó: Herbert Graf)

A Coradia Meridianok fejlesztését, a gyártási folyamat jelentős részét, valamint a szerelvények tesztelését is az Alstom saviglianoi üzeme végzi, a trakcionális részegységek Sesto San Giovanniból, a fedélzeti vonatbefolyásoló berendezések pedig Bolognából érkeznek. Az Alstom Transport elnöke úgy véli, a megállapodás ismételten bizonyítja az Alstom helyi szakértelmébe és naprakész technológiájába vetett bizalmat, mivel a Trenitalia már többször választotta a francia gyártót – számol be a Railway Gazette.

A hetven motorvonat része a Tranitalia hárommilliárd eurós fejlesztési programjának, amiben 350 emeletes személykocsi, valamint 150 mozdony beszerzése is szerepel.

Az ötrészes Coradia Meridian motorvonatokból idén júniusban a lombardiai régióban tevékenykedő Trenord is rendelt tíz szerelvényt 67 millió euró értékben, és nem sokkal azelőtt is vettek az Alstomtól tizennégy szerelvényt, Milánó Malpensa repterének kiszolgálására.

Kapcsolódó hírek