Az Orangeways-szerződés ellen tiltakozott a SZAKSZ

MTI   ·   2012.01.18. 13:31

A Tribune Ventures Hungary Zrt. (volt Orangeways) és a Gemenc Volán Zrt. közötti alvállalkozói szerződés felbontását követelték a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezethez (SZAKSZ) tartozó buszvezetők szerdán Szekszárdon. A Gemenc Volán irodaháza előtti demonstráción hetven Tolna megyei, kaposvári és pécsi sofőr a Szolidaritás fehér zászlóival és táblákkal fejezte ki tiltakozását.

A jelenlévők azt is követelték, hogy a Tribune Ventures Hungary azonnal állítsa helyre azok munkaviszonyát, akiket a decemberben Tamási térségében folytatott munkabeszüntetés után bocsátottak el. A tiltakozók időben kifizetett bért és bérelszámolást kértek a gyűlésen.

Dobi István, a SZAKSZ elnöke szerint 2009-ben a Gemenc Volán azt ígérte, hogy a munkavállalók tőkeerős munkáltatóhoz kerülnek át, és a Volán kollektív szerződése szerint minden juttatást időben meg fognak kapni, ami nem történt meg. A szakszervezeti elnök azt is kijelentette, hogy a Tribune Ventures nem utalja át a levont szakszervezeti járulékot, az önkéntes nyugdíjpénztári tagdíjakat és a korkedvezményes nyugdíjhoz levont járulékokat sem.

A Szolidaritás pénteken Budapesten, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. előtt folytatja a tiltakozást, amivel azt szeretnék elérni, hogy a munkáltató tartsa be a kollektív szerződésben leírtakat.

A Tribune Ventures Hungary Zrt. 2009. júliustól 2012. december 31-ig a Gemenc Volán Zrt. alvállalkozójaként üzemelteti a helyközi közlekedést Tamási és Dombóvár térségében.

A demonstráció előzménye az volt, hogy több munkaügyi és bérvita után 2011. december 13-án Tamási térségében az autóbusz-vezetők munkabeszüntetést tartottak, mert nem kapták meg időben novemberi bérüket.

Kapcsolódó hírek