Az ország egyik legnagyobb ipari parkja jöhet létre az ukrán határ közelében

iho.hu   ·   2023.02.10. 12:00
00_ewg_Atadva

A több mint ötszáz hektáros beruházás újabb lendületet adhat Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye keleti részének.

A fényeslitkei East-West Gate terminál beruházója február 9-én stratégiai megállapodást kötött egy több mint ötszáz hektáros ipari park létrehozásáról Döge, Fényeslitke és Komoró települések polgármestereivel. Az öt nyíregyházi ipari zóna összméreténél is nagyobb területűre tervezett ipari parkban minden feltétel adott lesz ipari, kereskedelmi és logisztikai létesítmények kialakítására, valamint a debreceni és nyíregyházi ipari üzemek kiszolgálására. A beruházással az ország keleti felének egyik legjelentősebb ipari-kereskedelmi-logisztikai központja jöhet létre. A megállapodás értelmében módosítják a három község településszerkezeti és szabályozási tervét, ami előfeltétele az ipari park kialakításának.

A létesítmény létrehozásának komoly lökést ad, hogy tavaly októberben átadták Európa legnagyobb és legmodernebb szárazföldi intermodális terminálját Fényeslitkén, így a térségben kiváló a logisztikai infrastruktúra bármilyen ipari, kereskedelmi létesítmény kiszolgálására. Az egységes fejlesztési terület kialakításával pedig a további infrastrukturális és energetikai igényeket közös koncepció alapján tudják fejleszteni. Az M34-es autóút elkészültét követően a debreceni és a nyíregyházi ipari üzemek beszállítói és háttérlogisztikai kiszolgálását lehetővé tevő cégek betelepüléséhez is minden feltétel adott lesz.

A két–három éven belül kiépülő ipari park ötszáz hektárt meghaladó méretével az egyik legnagyobb lesz Magyarországon, meghaladja Nyíregyháza öt ipari zónájának jelenlegi együttes területét, a debreceni BMW, a kecskeméti Mercedes vagy a győri Audi méretét.

Tálosi János, az East-West Intermodális Logisztikai Zrt. vezérigazgatója elmondta: „A kontinens legnagyobb intermodális vasúti termináljának megépítése után újabb víziónk megvalósítását kezdjük el a térségi önkormányzatokkal és a vármegyével közösen. Az egységes fejlesztési területen kiépülő ipari park nemcsak a három település, hanem Kisvárda, Záhony és az egész térség fejlődésének a motorja lesz, és hozzájárul ahhoz, hogy az itt élők helyben találjanak munkát.”

Szabó Tünde, az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa elmondta: büszke arra, hogy az East-West Intermodális Logisztikai Zrt. egy ilyen színvonalú terminált valósított meg a térségben az elmúlt évben. Úgy véli, „nagy szükség van a tervezett ipari park létrehozására, mert a térség fejlesztéséhez ki kell tudni szolgálni a gazdasági társaságokat, szükségük van olyan területekre és logisztikai infrastruktúrára, amely vonzó számukra.”

Seszták Miklós, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt: „A tavaly átadott, világszínvonalú East-West Gate terminál fontos beruházás, de ahhoz, hogy erősödjön a térség, további fejlesztésre van szükség. A terminál beruházója ezt felismerte, és együttműködést ajánlott az önkormányzatoknak. Olyan munka kezdődik most el, amely egyaránt hasznos a településeknek, az itt élőknek, a térségben működő vállalkozásoknak és a beruházni szándékozóknak.”

(Nyitóképünkön a fényeslitkei East-West Gate egy része. Kép forrása: East-West Gate)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek