Bicskei IMCS: kész az összekötő

iho/közút   ·   2022.12.05. 15:10
00_bicske_imcs

A NIF Zrt. beruházásában, több ütemben valósul meg a Bicske vasútállomás intermodális átszállókapcsolatainak fejlesztése és P+R parkolók kialakítása elnevezésű projekt. Az első ütem részeként most a forgalom előtt is megnyitották az új Tatai út és Csákvári út közötti összekötő utat.

A rendkívül komplex beruházás 2021 júniusában kezdődött meg, a kivitelezés ütemterv szerint halad, jelenleg az első ütem kül- és belterületi munkái zajlanak, amik tervezetten 2023 októberében készülnek el. 2021. második felében megkezdődött a déli oldalon megvalósuló P+R parkoló és körforgalom, a vasúti közrakodó vágányok burkolt rakterületének, és azok megközelítő útjának kivitelezése, a fejlesztéssel érintett terület csapadékvíz-elvezető rendszerének kialakítása, átépítése és a közműkiváltási munkák ütemezett megvalósítása. A közműkiváltások és a csapadékvíz-elvezető rendszer nagyrésze elkészült, a déli P+R parkoló és a körforgalom végső burkolata építés alatt van. 2021. negyedik negyedévre befejeződtek az új rakodóvágányok nagytömegű földmunkái, valamint az alépítmény és vízelvezetés is. Jelenleg a felépítmény építés (vágányépítés) folyik. Ezen a területen a vállalkozó végzi a rakodó szilárd burkolatának kialakítását is. Jelenleg folyamatban vannak a Móricz Zsigmond utcában közműfektetési és árokfedési munkálatok, valamint épülnek a kocsibejárók.

(fotók: NIF Zrt.)

A bicskei vasútállomás intermodális átszállókapcsolatainak fejlesztése projekt általános célja a közösségi közlekedés színvonalának javítása, az utazási igényeknek megfelelő vasúti szolgáltatás biztosítása, a jelenlegi utazási részarányok megőrzésével. Hosszabb távon a tömegközlekedés arányának lehetőség szerinti növelése, valamint a Volánbusz járatokról átszálló és módváltó tömegközlekedési csomópont létrehozása is szerepel a tervek között. Ezt kiegészítve a parkolási lehetőségek bővítése érdekében P+R parkolókat és fedett kerékpártárolókat is építenek.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap terhére valósul meg. A kivitelezést a V-Híd Építő Zártkörűen Működő Részvénytársaság végzi nettó 9 milliárd 924 millió 882 ezer 416 forintból.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek