Biztonságosabb lesz két főút kereszteződése Tarcal közelében

iho/közút   ·   2021.05.27. 20:20
00_tarcali_korforgalom

Körforgalmú csomóponttá épül át a 37-es és 38-as főutak csatlakozása.

Az elmúlt évek során megnövekedett a 37-es és 38-as főutak forgalma, amelynek hatására a csomópontban emelkedett a baleseti kockázat valószínűsége. A most megépülő egysávos, négyágú körforgalommal biztonságosabbá válik a közlekedés, jelentősen csökken a balesetveszélyes helyzetek kialakulásának veszélye.

A márciusi lőszermentesítési és fakivágási munkálatokat követően a 37-es főút déli oldalán megtörtént a fél útpálya aszfalt burkolatának eltávolítása és a bazaltbeton burkolatalap bontása, valamint a 38-as főút keleti oldalán szintén elvégezték az aszfaltburkolat marását. A kivitelező jelenleg a hírközlő optikai kábel kiváltását, védelembe helyezését, a 37-es főút szelvényezés szerinti jobb oldalán kialakítandó vegyes forgalmú út alatt pedig a humusz leszedését és a töltésépítési munkákat végzi.

(térkép, fotók: NIF Zrt.)

A körforgalomból Szerencs, Tarcal, Sátoraljaújhely, illetve a Sárga Borház irányába lehet majd kihajtani. A munkálatok során a 37-es főút teljes pályaszerkezetét kicserélik Szerencs irányába 230, Sátoraljaújhely irányába 160, illetve a 38-as főúton Tarcal irányába 115 méter hosszan, a Sárga Borház felé vezető úton pedig 80 méter hosszan. A 37-es főút mentén új építésű vegyes rendeltetésű út épül háromszáz méteren, amely a kerékpáros és a mezőgazdasági forgalmat fogja távlatban lehetővé tenni a 3614 jelű, Mezőzomborra vezető út és a 38-as főút között.

A körforgalom mentén „okos” közvilágítás épül, amely mozgásérzékelővel lesz ellátva, így az csak az elhaladó jármű érzékelése esetén vált teljes üzemmódra, biztosítva az energiatakarékos működést. A projekt keretében újjáépítik a tengelysúlymérő állomást, amelyet kiemelt szegéllyel ellátott sziget választ majd el a főút pályaszerkezetétől.

Az építés ideje alatt ideiglenes forgalomterelést vezettek be. A 37-es és a 38-as főúton jelzőlámpával irányított, félpályás forgalomszabályozás segíti a munkaterületen való biztonságos áthaladást.

A projektek a Kiemelt Társadalmi Igényeken alapuló közútfejlesztési (TIK) program keretében, hazai forrásból valósulnak meg. A kivitelezést a He-Do Építő Zrt. végzi nettó 742 millió forint értékben.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek