Bosch-gyár épül Szerbiában

iho/közút   ·   2011.12.02. 10:13

Gépjárművek ablaktörlőrendszereit gyártó üzemet épít a Bosch-csoport Szerbiában, Belgrád közelében. A 70 millió eurós beruházás 2019-ig valósul meg – jelentették be csütörtökön a szerb kormánnyal való megállapodás ünnepélyes aláíráskor. Az építkezés várhatóan 2012 elején indul, a gyártást pedig a tervek szerint 2013 elején kezdik. Az induláskor mintegy 60 munkatárs foglalkozik majd gyártással a körülbelül 22 ezer négyzetméter alapterületű létesítményben. 2019-re pedig a munkatársak száma eléri a 620 főt.

Mint azt dr. Ficzere Ferenctől, a Robert Bosch Kft. regionális kommunikációs igazgatójától a BOON.hu megtudta, az új gyár a Bosch Elektromos Hajtások divízió része lesz, amely gépjárművekben használatos elektromos hajtásokat, így többek között elektromosan állítható üléseket, napfénytetőket, ablakemelőket és ablaktörlőelemeket állít elő. Ez a divízió 12 gyártóüzemmel rendelkezik szerte a világon és mintegy 12 ezer főt foglalkoztat. Ablaktörlőrendszereket jelenleg Miskolcon és egy spanyolországi üzemben gyártanak.

Arra a kérdésre, hogy a miskolci mellett miért van szükség a kelet-közép-európai térségben egy másik ablaktörlőrendszereket gyártó üzem építésére, azt válaszolta: a miskolci üzemben az elektromos meghajtások, önindítók és generátorok üzletágbővülése miatt a kapacitások teljes kihasználása a tervezettnél hamarabb következett be.

Az új üzem a miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. által gyártott termékek iránti többletigények kielégítését szolgálja – válaszolta a BOON azon kérdéseire dr. Ficzere Ferenc, amelyek azt firtatták, hogy a szerbiai gyár megépítése nincs-e hatással a miskolci gyár működésére, valamint azt, hogy az új üzem miatt terveznek-e létszámcsökkentést máshol.

– Az ablaktörlőlapátok Belgrádba tervezett gyártási volumene a miskolci gyáregységnél már be van tervezve, ám a borsodi megyeszékhelyen 100 százalékos kapacitással termelnek az eBike, az ablakemelők, a befúvómotorok, az ablaktörlőrendszerek és az LIS generátor miatt. Miskolcon jelenleg is folyamatos a dolgozói létszám feltöltése – tudatta.

Hozzátette: sem termékek, sem pedig gyártósorok áthelyezése nincs napirenden más, elektromos meghajtásokat gyártó üzemből Szerbiába.

Kapcsolódó hírek