Brüsszel jóváhagyta a Škoda Transportation eladását

Joó Ferenc   ·   2018.04.06. 16:15
skoda-400

Az Európai Unió versenyjogi előírásai szerint, egyszerűsített eljárás keretében hagyta jóvá az Európai Bizottság, hogy a cseh Petr Kellner üzletember tulajdonában álló, hollandiai székhelyű PPF csoport megvásárolhassa a vasúti járműveket és villamosokat gyártó Škoda Transportationt és a vele összefüggésben álló egyéb cégeket. A Škoda részvényeit eddig cseh üzletemberek és a cég vezetői birtokolták, a megvásárlási szándékot még tavaly november végén jelentették be.

Az üzlet részét képezi a kutatásokkal és próbaüzemeltetéssel foglalkozó VÚKV, a Škoda-márkanév használatát ellenőrző, emellett naperőműveket üzemeltető, információs technológiával és telekommunikációval is foglalkozó Škoda Investment, a járműjavításban aktív Bammer Trade, a termelőegységek bérbeadásával foglalkozó finn Jokiaura Kakkonen és a ciprusi Satacoto holding, amely tagjai villamosmotorokat és áramfejlesztőket gyártanak.

A Škoda által gyártott cseh 380-as sorozatú villamosmozdony Kelenföldön (fotó: Kemsei Zoltán)

Az Európai Bizottság jóváhagyása fontos lépés az üzlet véglegesítésében, amelyet a hónap vége előtt szeretne az a Kellner vezette PPF Group lezárni, amelyik a két hete született bejelentés szerint a közép-európai Telenor cégeket is megvásárolja, amennyiben elnyeri az EU jóváhagyását. A Škoda felvásárlásával kapcsolatban egyébként úgy nyilatkozott a Bizottság, hogy a PPF és a cseh cégcsoport tevékenységei között csak elenyésző mértékben található átfedés, ezért nem áll fenn a monopolhelyzet kialakulása.

Az 1991-ben alapított PPF Group harmincötmilliárd euró vagyonnal rendelkezik a pénzügyi szolgáltatások, a telekommunikáció, a biotechnológia, a kereskedelem, az ingatlanpiac és a mezőgazdaság területén.  A PPF Európán kívül Ázsiában és Észak-Amerikában is jelen van, világszerte több mint százötvenötezer főt foglalkoztatnak.

A Škoda Transportation csoporthoz tartozik például a Škoda Electric, a Movo, Škoda Vagonka, Pars Nova, a Poll, valamint a magyarországi Ganz-Škoda is. Jelen van még Németországban (Škoda Transportation Deutschland) és Oroszországban (Sibelektroprivod), három éve pedig a Škoda Transportation megvásárolta a finnországi TransTech vasúti járműgyártót is.

Škoda villamos Miskolcon (fotó: MKV Zrt.)

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek