BUD: január a növekedésről szólt

iho/repülés   ·   2024.02.17. 12:00
00_bud_novekedes_2024_januar

Újra egymillió fő felett a januári utasforgalom, nőtt a kezelt árumennyiség is.

A járvány óta először ismét egymillió fölé ugrott az általában kevésbé forgalmas hónapnak számító január utasforgalma; 2024 első hónapjában 1 millió 100 ezer 451 utas fordult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Ez 16,5 százalékos emelkedés 2023 azonos időszakához képest, és egyúttal azt is jelenti, hogy a Budapest Airport forgalma az elmúlt tizenegy hónapban folyamatosan meghaladta az egymilliós küszöböt. A tavalyi utasforgalom 14,7 millió főben tetőzött, túlszárnyalva az előzetes várakozásokat és elérve a járvány előtti éves adat 91 százalékát. A vállalat várakozásai szerint az idei utasszám meghaladja a 2019-es szintet.

(fotók: BUD)

Általános tendencia a logisztikai iparágban, hogy a karácsonyt megelőző kiemelt időszak után a kezelt árumennyiségben januárban csökkenés figyelhető meg. A budapesti repülőtéren azonban az évek óta jellemző trenddel szemben idén januárban közel azonos mennyiségű árut kezeltek, mint a csúcsidőszaknak számító decemberben; 2023-ban az év utolsó hónapját 18 ezer 670 tonna kezelt árumennyiséggel zárta a Budapest Airport, januárban pedig közel azonos mennyiségű, 18 ezer 70 tonna áru fordult meg a főváros légikikötőjében. Ez a kiugróan magas érték 38 százalékkal haladja meg a 2023 januárjában mért adatot, ami növekedés összhangban van a Budapest Airport fejlesztéseinek ütemével; a BUD Cargo City árukezelő kapacitása a tavalyi év azonos időszakához képest 40 százalékkal emelkedett. Az újabb kimagasló eredmény hátterében elsősorban a kínai forgalom bővülése és az e-kereskedelmi áruk volumenének növekedése áll.

A vállalat a kereslet növekedésével összhangban fejlesztette a légiáru-kezelő komplexum kapacitásait, aminek köszönhetően a tavalyi évet a 200 ezer tonnás álomhatár átlépésével zárta, idén pedig már 300 ezer tonna áru kezelésére is képes lesz, München és Bécs riválisává téve ezzel a BUD Cargo Cityt.

Átadták a BUD Cargo City fejlesztésének újabb ütemét

Tavaly augusztus óta dupla kapacitás áll rendelkezésre a BUD Cargo City forgalmi előterén, ahol egyszerre már négy F kategóriájú repülőgép kiszolgálása is megvalósulhat. Most újabb mérföldkőhöz érkezett a komplexum fejlesztése: februárban hivatalosan is átadták azt a 10 ezer négyzetméternyi új raktárterületet, ami irodákkal és üzemi infrastruktúrával kiegészülve évi 300 ezer tonnára növeli a légiárukezelő komplexum kapacitását. Mindez 40 százalékos kapacitásnövekedést jelent, válaszul a cargo területén folyamatosan növekvő igényekre. 2040-re a repülőtér légiáru-központja várhatóan 40 milliárd forinttal járul majd hozzá az ország GDP-jéhez.

A BUD Cargo City folyamatos fejlesztése stratégiai befektetés a Budapest Airportnak. A jelenlegi bővítés nem csak tovább erősíti a BUD Cargo City régióbeli elosztóközpont szerepét, hanem a magyar légiáru-fuvarozási ágazat növekedéséhez is hozzájárul.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek