Célba ért Fa Nándor

MTI/iho   ·   2017.02.08. 16:15
400px_spiritofhungary

Fa Nándor szerdán délben ért célba a franciaországi Les Sables d'Olonne-ban, kilencvenhárom napos út után. A hatvanhárom éves Fa Nándor a hazai fejlesztésű és építésű Spirit of Hungary-vel 93 nap 22 óra 52 perc és 9 másodperc alatt vitorlázta körbe a bolygót – ez a legjobb földkerülő eredménye. A rajt előtt az MTI-nek úgy nyilatkozott: kilencven–száz napos útra számít. Az utolsó métereken számos motoros és kis vitorlás kísérte a hajót, amely a szurkolók és szakemberek hangos éljenzése közepette haladt át a célvonalon. A kikötőnél egy hatalmas magyar zászlót feszítettek ki, közepén Székesfehérvár - Fa Nándor szülővárosa - felirattal.

A versenyt a francia Armel Le Cléach rekordidővel, 74 nap 3 óra 35 perc 46 másodperccel nyerte meg. A második helyen a brit Alex Thomson futott be 74 nap 19 óra és 35 perccel, ami szintén jobb, mint a korábbi rekorder, a francia Francois Gabart 78 nap 2 óra 16 perces eredménye.

Fa Nándor vitorlása, a Spirit of Hungary

A mezőnyt, amely tavaly november 6-án indult útnak, eredetileg huszonkilenc hajó alkotta, tizenegy azonban már feladta a viadalt. Fa Nándor a harmadik Vendée Globe-ján indult, amelyen a feladat egyedül egy hatvan lábas (tizennyolc méteres) hajóval, kikötés és külső segítség nélkül körbehajózni a Földet. Az 1992/93-as menet során a legjobb nem franciaként ötödik helyen ért célba százhuszonnyolc nap után.

A magyar hajós karácsonyra megtette az út felét, a 2017-es évet elérve már az Antarktisz közelében, a Csendes-óceánon járt, január 9-én pedig megkerülte Dél-Amerika legdélebbi pontját, a Horn-fokot – amelyet a Panama-csatorna 1914-es megnyitásáig kénytelenek voltak elérni a Csendes- és az Atlanti-óceánok között haladó hajók. Az utóbbi hetekben Fa stabil nyolcadikként – újabb nemzetközi elismerést elnyerve – hajózott egészen a célig.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek