Celldömölk egy résztvevő az 50 megújuló állomás programból; elkészültek vele

iho/vasút   ·   2022.03.26. 16:50
00_cell_felujitva

A vasúttársaság legforgalmasabb helyszíneit érintő 50 megújuló állomás programjának keretében újult meg külsőleg is teljesen Celldömölk felvételi épülete. A patinás állomásépület ismét eredeti fényében fogadhatja az utasokat, az itt dolgozókat és a város lakóit egyaránt.

Celldömölk vasútállomás újabb részének felújítása és az épület külső homlokzatának megszépítése tavaly tavasszal kezdődött meg. Az állomás építészeti helyreállítása a mai kor követelményeinek megfelelően zajlott. A beruházást a vasúttársaság 453 millió forint saját forrásból, közel nyolc hónap alatt valósította meg, a kivitelezési munkálatokat a MÁV FKG szakemberei végezték el.

  • Felújították a tönkrement épületszerkezeti elemeket, visszaállították a régi és impozáns külső megjelenést.
  • Az épület homlokzatát teljesen újravakolták és -festették, új fa nyílászárókat építettek be, kicserélték a bádogos szerkezetet, a főbejárat melletti két toronyépület új fémlemezfedést kapott.
  • A használaton kívüli kéményeket, antennákat és kéményseprőjárdákat elbontották, a megmaradó kéményeket pedig felújították.
  • Az utascsarnok belső világítását is korszerűsítették, továbbá fotocellás ajtókat is beépítettek, megkönnyítve az utascsarnokba való be- és kijutást.
  • A peron térkőborítást kapott, és új peronbútorokat helyeztek ki, valamint fémlemezfedést is készítettek az I. vágány melletti peronra.
  • Az épület keleti oldalán a megsüllyedt épületrészt helyreállították, emellett új villámvédelmi rendszert építettek ki, továbbá az épület melletti első vágányt is felújították.

Az állomás a korábbi átépítéseknek, belső felújításoknak és a mostani homlokzati felújításnak köszönhetően méltó épülete lesz a vasútnak és a városnak is. A tavaszi menetrend-módosítástól pedig további szolgáltatásfejlesztés is várható a térségben: néhány vonat menetrendje kis mértékben módosul Celldömölk és Szombathely között a szombathelyi csatlakozások biztosítása érdekében.

(fotók: MÁV)

Az állomás épületén és környezetében a korábbi években, 2015–2017-ben több kisebb-nagyobb karbantartást és felújítást is elvégeztek. Megújult az állomás épület előtti tér, az épület mellett autóbusz várakozót és P+R parkolókat alakítottak ki, illetve az épület utastereit is felújították és elvégezték az akadálymentesítést.

Az elmúlt években nem csak az állomás újult meg, hanem a Celldömölkhöz kötődő menetrendi szolgáltatásokat is fejlesztette a vasúttársaság. A 2019/2020-as menetrendváltás már több újdonságot hozott, továbbá korszerűbb járműveket is forgalomba állítottak a térségben, például a népszerű, magyar fejlesztésű IC+-kocsikat a Bakony, és Göcsej Intercitykben. Emellett Győr–Celldömölk–Balatonszentgyörgy–Kaposvár–Pécs között légkondicionált Desiro motorvonatok, és kétórás ütemes menetrend szerint Helikon Interrégió vonatok közlekednek, melyek minden korábbinál több, és színvonalasabb kapcsolatot biztosítanak a Nyugat-Dunántúlon. A Győr–Celldömölk viszonylatú személyvonatokkal a 10-es vasútvonal mentén fekvő fontosabb településekre óránkénti eljutási lehetőség áll rendelkezésre.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek