Mozdony van, gyár lesz!

iho   ·   2015.01.27. 17:05
BB-AA--IMG_8907__150127

A Magyar Vasúttörténeti Parkban rendezett mozdonyavatón a felszólalók egyöntetűen hangoztatták: a nagy hagyományokkal bíró hazai mozdonygyártásnak a máig meglevő szakmai háttér miatt mindenképp van létjogosultsága, a járműgyártás GDP-t növelő szerepén belül a vasútijármű-gyártásnak is komoly feladat jut a jelenleg is erős közúti gépjárműipar mellett.

A hazai vasutak legújabb mozdonya, amelyet – részben hazai gyártásban – több is követ majd<br>A képre kattintva galéria nyílik!<br>(fotók: Vörös Attila)

A CER Hungary átvette tehát a még teljes egészében Romániában gyártott, 610 100 pályaszámra „keresztelt” gépét. A mozdony ünnepélyes leleplezése előtt történt meg a szándéknyilatkozat aláírása az új magyar mozdonygyár alapításáról, a helyszínt márciusban, a megvalósíthatósági tanulmányok elkészülte után jelölik ki. A gyártásban kezdetben húsz, később a tervek szerint nyolcvan százalékos arányban szerepelnének a hazai beszállítók, sikeres termelés esetén az export is szerepel a tervek között.

Az eddig bérelt mozdonyokkal fuvarozó CER Hungary saját gépével közlekedhet majd, egyelőre belföldön vontatva a tranzitszállítmányokat Kelebia–Párkány és Kelebia–Hegyeshalom/Rajka viszonylatban. A mozdonynak természetszerűen meglevő román és magyar vizsgáztatása után Szlovákia lesz a következő ország, ahol közlekedhet, az engedélyeztetési folyamat február végén kezdődhet meg.

Horváth László, a LAC Holding elnöke és Ionel Ghiţa, a Softronic vezérigazgatója a mozdonygyártás elindításáról szóló dokumentum aláírása után

A gyártás teljes mértékben elnyerte a magyar kormány és az Európai Unió támogatását, a cél Európa, és ezen belül a régió újraiparosításának megkezdése. A projekthez a pénzügyi támogatást az UniCredit Bank nyújtja, ezért – ahogy Roberto Fiorini, vállalati befektetési üzletágvezető megjegyezte – az új mozdonygyár nemcsak román és magyar, hanem olasz siker is lesz.

Csoportkép az új Transmontana előtt: Lenner Áron Márk helyettes államtitkár, Glattfelder Béla államtitkár (Nemzetgazdasági Minisztérium); Ionel Ghiţa vezérigazgató (Softronic); Horváth László elnök (LAC Holding); Roberto Fiorini vállalati befektetési üzletágvezető (UniCredit Bank) és Kukely Márton vezérigazgató (CER Hungary)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek