Csak az hal meg, akit elfelejtenek

Kemsei Zoltán   ·   2013.12.01. 11:25
00

A XXII. kerületi Klauzál Gábor Művelődési Központ színháztermében több mint százan vettek részt a nagytétényi HÉV és a 43-as villamos emlékére rendezett találkozón. A közönséget a Széll Kálmán térről zsúfolásig telt nosztalgiavillamos vitte a Városház térig, onnan – sínek híján – villamospótló autóbusszal utazhattunk.

Az emlékülésen a városvédőktől a civil szervezeteken át helyi lakosokig, a 43-as villamoson valaha dolgozó járművezetőkig sokan idézték fel a múltat. Kevéssé ismert eseményekre, adalékokra is fény derült: talán kevesen tudják (hogy a korai és a legújabb kori ötletekből csak egyet-egyet idézzünk), hogy egy időben az érdi hosszabbítás ötlete is komolyan felmerült (lásd mellékelt képünket), valamint, hogy a Campona bevásárlóközpont beruházói saját költségen építették volna vissza a pályát, de a BKV akkori vezetése ezt járműhiányra hivatkozva elutasította.

Látják azt a furcsa, fektetett S alakú utcát a Nagytétényi út folytatásában? A soha meg nem valósuló érdi helyiérdekű nyomvonala lett volna<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(forrás: Google Maps)

A nagytétényi HÉV és a 43-as villamos a város közlekedésének olyan színfoltja volt, amelyre – ha unokáink már nem is fogják látni – szívesen emlékezik helyi lakos, közlekedésbarát és közlekedéstörténész egyaránt. Arra, hogy valaha még villamos járjon a Nagytétényi úton, minimális az esély (a vasút egyre növekvő városi közlekedési szerepe miatt is), a relikviák azonban megmaradnak, és évfordulóról évfordulóra szembesülhetünk előkerült tárgyi és – sajnos egyre kevesebb – személyes emlékekkel.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.