Csak lesz fényvillamos Budapesten

iho   ·   2022.12.15. 17:00
00_fenyvillamos2022

A BKV az idén energiatakarékos, fényfüggönnyel díszített járművet indít útnak december 16-án.

Az adventi időszak egyik budapesti jelképe a 2009-óta közlekedő fényvillamos. Jó látni, hogy rengetegen szeretik e különleges járatot, és nemcsak a budapestiek: sokan az ország más pontjairól, sőt külföldről is érkeztek a fővárosba csak azért, hogy utazhassanak az ünnepi villamoson. Ezért is igyekeztünk az évek során úgy alakítani a menetrendjét, hogy a város több pontján is felbukkanjon, sőt, idővel egész flottát építettünk fényjárművekből – írja a BKV közleménye.

Az energiakrízis miatt a teljes flotta idén nem indul el, de a vállalat kereste a megoldást arra, hogy valamilyen módon mégis kedveskedhessen mindenkinek az év ezen kitüntetett időszakában, és járatokon utazva is átérezhessék az adventi várakozás időszakának szépségét. Elindult Adventi Villamos, amely reményeink szerint mindenkit melegséggel tölt el, idén is közlekedik Mikulásbusz, a legkisebbeknek nagy örömére, valamint a kisföldalattiban neves művészek tolmácsolásában egészen karácsonyig felcsendülnek a legszebb ünnepi versek.

Fentieken túl a BKV az idén az energiahatékonyság jegyében díszít fel fényfüggönnyel egy KCSV-7-es járművet. A típus alkalmas arra, hogy plusz energia felhasználása nélkül üzemeltesse a jármű tetején lévő oldallemezről „lehulló” fényfüggönyt, hiszen fékezési energiát visszatápláló rendszer működik a villamoson. Ez az eszköz a mozgási energiát alakítja át elektromos energiává, amit visszatáplál a rendszerbe, illetve az akkumulátorba. Ennek köszönhetően lehetőség van bizonyos mennyiségű led-világítás plusz energia és többletköltség felhasználása nélküli üzemeltetésére.

A Fényfüggönyös Villamossal a cél egy energiahatékony, visszafogott megvalósítás volt, amely a jelenlegi helyzethez igazodva, az energiaszámlát nem növelve tud örömet szerezni az utasoknak.

A villamos december 16-án indul és egészen január 8-ig szállítja utasait. Kivilágítással minden nap kb. 15.30 és 22 óra között közlekedik. Hétköznapokon a 2-es villamos vonalán, hétvégeken pedig az alábbi menetrend szerint jár:

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek