Csaknem 80 millió eurós árbevétele volt a ZSSK-nak 2022-ben

Korcsmáros Gábor   ·   2023.03.22. 09:00
ZSSK22

Lassan, de biztosan a koronavírus-járvány előtti számok felé halad a szlovák személyszállító vasúttársaság.

A ZSSK szlovákiai személyszállító vasúttársaság éves eredményeit tekintve kielégítően teljesített. Az utasok száma és a jegyértékesítésből származó bevételek is növekvő tendenciát mutatnak, lassan elérik a világjárvány előtti években elért eredményeket. A 2022-as évben a ZSSK valamivel több, mint 67 millió utast szállított járatain, ami 10 millióval, azaz tizenhárom százalékkal kevesebb, mit az eddigi rekord, amit 2019-ben értek el. Ez a 67 millió utas viszont máris 50 százalékkal több, mint a koronovavírusos lezárásokkal megpecsételt 2020-as és 2021-es években szállított utasok száma. 2022-ben a térítésmentes utazást (diákok és nyugdíjasok) igénybe vevők aránya harmincnégy százalék volt.

A ZSSK jegyértékesítésből származó bevétele 79,4 millió euró volt, ami 10 millióval kevesebb, mint a 2014-es rekord évben (2014. november közepén vezették be a térítésmentes utazási lehetőséget Szlovákiában). A térítésmentes utazást, vagy ahogy Szlovákiában nevezik, a „százszázalékos kedvezmény” bevezetése óta a ZSSK-nak nagyjából egy ötödével, tizenkilenc százalékkal nőtt a teljesítménye, ennyivel lett több azóta a vonatkilométerek száma. Mindemellett pedig a vasúttársaságnál dolgozók száma hat százalékkal csökkent.

Rekord számú kerékpárt és élőállatot szállított 2022-ben a ZSSK, ez is jól mutatja, hogy az utasok kezdenek visszatérni a vonatokba. A legutóbbi rekordévhez képest, ami 2019-ben volt, tizenöt százalékkal több élőállatot, sőt negyven százalékkal több kerékpárt szállított. Ez csaknem negyedmillió bringát jelent. A nagyarányú növekedés annak is köszönhető, hogy az elmúlt néhány évben többszörösére nőtt a többcélú térrel ellátott vasúti kocsik és szerelvények száma, egyre több járaton van lehetőség kerékpárszállításra.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek