Csökkent áprilisban az ipari termelés volumene

MTI   ·   2012.06.07. 09:46

Áprilisban az előzetes adatok alapján 3,1 százalékkal csökkent az ipari termelés az előző év azonos hónapjához viszonyítva, a munkanaphatástól megtisztított adat megegyezik a kiigazítatlannal – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index áprilisban 2,4 százalékkal csökkent.

Az év első négy hónapjában az ipari termelés 0,8 százalékkal alacsonyabb volt, mint a múlt év azonos időszakában.

Az előző hónapban közölt végleges adatok szerint a termelés az első negyedévben 0,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, márciusban pedig 1,6 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2011 év azonos hónapjában.

Januárban és februárban még kis mértékben – egy százaléknál alacsonyabb ütemben – nőtt az ipari termelés éves összevetésben. Tavaly június kivételével az év mindegyik hónapjában magasabb volt a kibocsátás, mint az előző év azonos hónapjában.

Tavaly áprilisban az ipari termelés volumene éves szinten 7,2 százalékkal emelkedett, az előző havinál pedig 1,3 százalékkal volt magasabb. A múlt év egészét tekintve az ipari termelés 5,4 százalékkal nőtt, ám az értékesítés volumene csak 1,5 százalékkal haladta meg az előző évit az export 7,6, százalékos növekedése és a belföldi eladások 5,1 százalékos visszaesésének eredőjeként.

Kapcsolódó hírek