Csütörtöktől két hétig nem érdemes a Délibe menni

iho/vasút   ·   2018.10.03. 14:15
deli_pu_legifoto_kislid

Október 4-től 17-én éjfélig ideiglenesen leáll a budapesti Déli pályaudvar. A két hét alatt olyan karbantartási munkákat végeznek el a vágányokon, a váltókon, a forgalmat irányító biztosítóberendezésen, a felsővezeték-hálózaton, az alagút rézsűjén, a támfalakon, a peronokon, amelyeket a vonatforgalom teljes szüneteltetésekor lehet elvégezni, amikor a pályaudvar infrastruktúrája szabadon hozzáférhető, a karbantartás az utasoknak nem jelent veszélyforrást, továbbá a rendelkezésre álló költségkeretet is hatékonyan lehet felhasználni.

A több mint száz szakember közreműködésével és számos munkagép, vasútüzemi és közúti jármű igénybevételével zajló szerelési munkák eredményeként a Déli pályaudvaron javul a különböző berendezések működése, jelentősen csökken a meghibásodások száma. A vasúti pályán végzett munkáknak köszönhetően megelőzhető lesz a sebességkorlátozások bevezetése, csökkenni fog a menetrend szerinti közlekedést akadályozó műszaki üzemzavarok száma.

A munkálatok során végleges helyreállítják az alagút kelenföldi kijáratánál 2015-ben bekövetkezett rézsűcsúszást, megerősítik Győri út és a Kuny Domonkos utca melletti támfalakat. Teljeskörűen átvizsgálják és karbantartják a felsővezetéki hálózatot, a magasfeszültségű energiaellátást, a térvilágítást és a biztosítóberendezéseket. Ahol szükséges, javítják vagy cserélik a kitérőket, a kitérők alkatrészeit, a síneket és a betonaljakat, továbbá szabályozzák a vágányokat és kitérőket. Helyreállítják az első vágány alatti közműalagút szigetelését is, valamint javítják, helyenként újraaszfaltozzák a peronok aszfaltburkolatát.

Október 4-étől két hétig felesleges lesz a Délibe menni: október 17-éig nem használják a vonatok a pályaudvart

A munkálatok idején szünetel a forgalom a Déliben. Az érintett vonatok jelentős része Kelenföld vasútállomásról fordul, amely az M4-es metróval, valamint a budai fonódó villamosokkal közelíthető meg.

A karbantartás miatt leginkább érintett Budapest-Déli–Tatabánya–Győr (1-es), Budapest-Déli–Székesfehérvár (30a), Budapest-Déli–Pusztaszabolcs–Pécs (40a, 40-es) vonalakon és egyes mellékvonalaikon közlekedő vonatok menetrendje módosul.

A karbantartás idején a BKK M4-es metrójáratai csúcsidőben gyakrabban közlekednek. A kelenföldi vasútállomás a belváros és Újbuda felől a sűrűbben közlekedő M4-es metróval, Közép- és Észak-Buda térségéből pedig a budai fonódó villamosokkal, és az M4-es metróval közelíthető meg legegyszerűbben. A BKK Futár utazástervező segítségével érdemes online, valós időben megtervezni az utazást a két vasútállomás között.

Arra is figyelni kell, hogy a BKK járatain a vasúti menetjegyek és bérletek nem érvényesek! Ezek árát a MÁV-Start a Kelenföld és Déli pályaudvar közötti szakaszra rész- és időarányosan visszatéríti. A bérletesek a fel nem használt szakaszra vonatkozó visszatérítési igénnyel a vasúttársaság ügyfélszolgálatához fordulhatnak. Azok az utasok, akik a Déli pályaudvarig, illetve pályaudvarról érvényes jegyet váltottak elővételben, a kelenföldi vasútállomás jegypénztárában kezelési költség levonása nélkül kérhetik vissza a fel nem használt viszonylatra eső menetdíjrészt.

Vonatközlekedés a Déli pályaudvar karbantartása idején
  • A Budapest-Déli és Győr között közlekedő S10-es, az oroszlányi S12-es, a Budapest-Déli–Pusztaszabolcs–Dombóvár vonalat használó S40-es, dunaújvárosi S42-es és a székesfehérvári Z30-as jelzésű elővárosi személyvonatok Kelenföld állomásról indulnak és oda is érkeznek.
  • A vasárnapi munkarend szerint Budapest-Déli–Győr vonalon közlekedő elővárosi gyorsított vonatok Budapest-Keletibe érkeznek és onnan is indulnak.
  • A Zalaegerszeg felé tartó Göcsej Intercity (IC958) Kelenföldről indul, Zalaegerszeg felől (IC959) viszont Budapest-Keletibe megy.
  • Szintén Kelenföldről fordulnak a szombathelyi, zalaegerszegi, veszprémi, nagykanizsai, keszthelyi, tapolcai és ljubljanai gyorsvonatok, továbbá egyes intercity-járatok is.
  • A Budapest–Pusztaszabolcs vasútvonal korszerűsítési munkái miatti változások továbbra is érvényben maradnak, vagyis az S40-es és S42-es vonatok továbbra sem érintik a Kelenföld és Érd felső közötti állomásokat és megállóhelyeket.
  • Az S36-os és G43-as vonatok változatlanul Kőbánya-Kispest, Tárnok, Martonvásár, illetve Székesfehérvár állomások között szállítják az utasokat.
  • A zágrábi (200-as és 201-es számú) Agram nemzetközi gyorsvonat a Déli helyett a Keletiből indul és oda is érkezik. Ugyancsak a Keletiből indul Zágráb felé a (204-es és 205-ös) Gradec gyorsvonat, amely azonban Zágráb felől csak Kelenföldig közlekedik.
  • Október 6-án és 7-én az S42-es vonatok csak Kelenföld és Pusztaszabolcs állomások között közlekednek a Pusztaszabolcs–Dunaújváros (42-es) vonalon végzett pályakarbantartás miatt.
  • A (Budapest–)Székesfehérvár–Szombathely (20-as) vonalon Székesfehérvár és Várpalota állomások között október 8-ától 17é-ig pályakarbantartási munkálatok miatt vonatpótló autóbuszok közlekednek. Az érintett szombathelyi, zalaegerszegi és veszprémi vonatok az alapmenetrendhez képest a Kelenföld–Székesfehérvár viszonylatban korábban, míg a Székesfehérvár–Kelenföld viszonylatban később közlekednek a buszok hosszabb menetideje miatt.

A munkálatok idején a Délit érintő vonatok többsége Kelenföldről indul és érkezik (forrás: MÁV-Start)

A módosított menetrendek megtalálhatók a vasúttársaság honlapján, a vágányzári hírek menüpontban, valamint a MÁV-csoport weboldal és a Vonatinfó mobilalkalmazás menetrendi keresője is a változásokat figyelembe véve listázza a közlekedő vonatokat a karbantartási időszakon belül tervezett utazásokra.

Figyelem! A karbantartás ideje során szünetel a jegypénztár és az ügyfélszolgálat is a Déli pályaudvaron! Október 3-án este nyolc órától 18-án reggel hat óráig a belföldi- és nemzetközi személypénztárban sincs jegyértékesítés, illetve a személyes ügyfélszolgálat is zárva tart. A jegykiadó automatákból viszont október 3-án este nyolc órától éjfélig, valamint 18-án éjszaka, reggel hat óráig lehetséges lesz a menetjegyvásárlás. A pályaudvar zárva tartása idején viszont nem közelíthetőek meg az automaták. Kelenföldön megerősített pénztári szolgálat és két jegykiadó mobilbusz áll az utasok rendelkezésére. Az elkészült Start Klub kártyák a Déli helyett a kelenföldi pályaudvar információs pultjánál vehetők át.

Kelenföldön több jegypénztár és két jegykiadó mobilbusz áll majd az utasok rendelkezésére (forrás: MÁV-Start)

A Déli pályaudvar lezárásakor érvényes vasúti menetrendről és a változásokról az utasok a www.mavcsoport.hu címen és a Vonatinfó alkalmazáson tájékozódhatnak, illetve információt kaphatnak a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatánál a +36 (1) 3 49 49 49-es telefonszámon. Telekom-hálózatból hívhatják a +36 (30) 499 4999-es, Telenor-hálózatból a +36 (20) 499 4999-es, Vodafone-hálózatból a +36 (70) 499 4999-es számot.

* *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek