Debrecen régen várt autópálya-csomópontja elkészült

iho/közút   ·   2022.07.15. 09:00
00_jozsai_csomopont

Kulcsfontosságú közlekedési és logisztikai szerepet tölt be a jövőben az M35-ös autópályán megépült Józsai csomópont, ami többek között a Debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezet megközelítését szolgálja.

Egy új, teljes értékű, kétszer két sávos csomópont épült a hozzá kapcsolódó ágakkal és közvilágítással Debrecennél. Két, többsávos körforgalmú csomópont, valamint egy kétnyílású, mintegy 51,6 méter felszerkezeti hosszúságú, közel ezer négyzetméter felületű, kétszer két sávos kialakítású műtárgy létesült. A megépült új csomópont autópálya kapcsolatot garantál Józsa könnyű elérésére, továbbá a jövőben kialakítandó ipari park területén dolgozóknak és a tranzitforgalomnak is gyors és biztonságos megközelítést tesz lehetővé. A projekt műszaki átadás-átvételi eljárását június 20-án zárták le, a csomópont előreláthatólag augusztusban nyílik meg a forgalom előtt. A projekthez szorosan kapcsolódik a szintén az M35-ös autópályán található, teljes értékű, lóhere formájúvá átépített 354-es számú csomópont. A beruházás során átépültek a csomóponthoz korábban is kapcsolódó direkt ágak, valamint új direkt és indirekt ágak is létesültek.

(fotók: NIF Zrt.)

A Józsai csomóponthoz keletről csatlakozó Józsai bekötőút megvalósítására irányuló közbeszerzési eljárás Debrecen megrendelésében, 2021 októberében indult, a szerződést idén június 23-án írták alá. A beruházás megvalósítási ideje a munkaterület átadás-átvételtől számított 270 nap: ennyi idő alatt épül Józsának önálló autópálya-csomópont.

Továbbá a csomóponthoz nyugati oldalon csatlakozó, az ipari terület megközelítését lehetővé tevő, északi bekötőút közbeszerzési eljárása is kezdetét vette június 1-jén. A szintén Debrecen megrendelésében megvalósuló projekt szerződéskötése várhatóan 2022 negyedik negyedévében lesz. Ez a szakasz a 35-ös számú főutat és az új csomópontot köti össze, aminek köszönhetően a forgalom nem a józsai lakóterületi utcákra terelődik majd.

A fejlesztés a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósult meg. A kivitelezést hazai költségvetési forrásból a Colas Út Építőipari Zrt. végezte nettó 4 milliárd 304 millió 983 ezer 399 forintból.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek