Döcögős évzárás, macerás évkezdet

iho/vasút   ·   2013.01.02. 19:00
00

A kálvária még december 29-én kezdődött. Előbb a 44-es vonalon, Zichyújfalunál, majd a Balaton déli partján, Boglár és Lelle között gázolt a vonat. Este Kelenföldnél egy meghibásodott motorvonat akadályozta a 30a és a 40a vonalak forgalmát. Az átépítés miatt teljes egészében a felső pályára terelt forgalom csak egy vágányon tudott haladni.

Másnap hajnalban egy tehervonat leszakította a felsővezetéket Soroksár és Dunaharaszti között, a hiba kijavítása estig tartott. Soroksár és Taksony között vonatpótló buszok jártak. Még ugyanaznap délelőtt a 70-es vonal menetrendjét borította fel egy alsógödi gázolás, az újszász–szolnoki vasútvonalon pedig a felsővezeték hibája miatt volt egyvágányú közlekedés Tápiószele és Nagykáta között. Kora délután Tószeg és Tiszakécske között, a 145-ös vonalon volt gázolás.

A 003-as Samu Kőbánya-Kispest–Soroksár között ingázott december 30-án<br>(fotó: Hivert Gábor)

Nehezen indult az új év is a vasúton. Először a Bécs felé tartó Dacia nemzetközi gyorsvonat szenvedett háromórás késést műszaki ok miatt Győr környékén. Az eset miatt a Szombathelyre és Sopronba tartó Borostyánkő-Brennberg InterCity, az első, Szombathelyről Budapestre tartó gyorsvonat, a Zürichbe közlekedő RailJet, valamint a Kálmán Imre EuroNight 20-30 perces késéssel közlekedett.

A problémák a 80-as vonalat sem kímélték. A Kassa felől érkező Hernád EuroCity 431 167-es Szilije Isaszegen adta fel a harcot, majd egy bő órányi javítás után folytatni tudta útját. Nem sokkal arrébb a 33517 számú személyvonatként közlekedő 297-es Bzmot romlott el Iklad-Domonynál, egy megállóval az aszódi cél előtt.

Üllőnél igyekszik a Torontál IC segélyezésére a 332-es remot Szergej<br>(fotó: Szlifka Benjámin)

Nem sokkal ezután a záhonyi és szegedi vonalak menetrendszerű forgalma is felborult: a Szegedre tartó Torontál InterCity mozdonyának letört az áramszedője Vecsés és Üllő között, leszakítva a felsővezetéket az egyik vágány fölött. Habár a másik vágányon folyamatos maradhatott a vonatközlekedés, a baleset számos késést okozott a vonalon. A felsővezeték javítását kora délutánra fejezték be a MÁV szakemberei, addig 20-30 perces késésekkel kellett számolniuk a vonalon utazóknak. Délután a 2626-os számú, Monorra tartó személyvonat gázolt egy el személyt Kőbánya alsón, újabb késéseket okozva.

Kapcsolódó hírek