Drasztikus árcsökkentések a CFR-nél

iho   ·   2016.01.07. 16:08

Menetrendváltás, azaz december közepe óta több viszonylaton jóval olcsóbban utazhatnak – Erdélyben is. A konkurencia, a magánvasutak alacsonyabb árai miatt kialakult verseny késztette a CFR Calatorit a 30-50 százalékos engedményre. Erdélyben és a Partiumban a Kolozsvár–Nagyvárad, a Kolozsvár–Szatmérnémeti, a Nagyvárad–Szatmárnémeti, a Kolozsvár–Betlen és a Kolozsvár–Kisilva viszonylatokra érvényes a jelentős csökkentés. Kolozsvár és Nagyvárad között az Interregio vonat másodosztályán 45 helyett például csak 28,45 lej a jegy ára.

A CFR piaci részesedése a személyszállításban az elmúlt években egyre jobban csökkent, és tarifaközösség sem alakult ki, még azokon a vonalakon sem, ahol több vasút is szolgáltat. Brassóból Bukarestbe az államvasút vonatain 48,90, a Softrans szerelvényein 30 lejbe kerül egy menetjegy.

Az utasvesztés okát a vasút fejletlenségének is köszönhetik, Románia az egyetlen EU-tagállam, ahol nem közlekednek (már) InterCity-vonatok, ugyanis az előírt hatvan kilométer per órás átlagsebességet a pálya és a járművek állapota miatt képtelenek produkálni. A CFR Calatori utoljára 2014-ben könyvelhetett el jelentősebb bevételnövekedést, ebben az évben a diákbérletek árát 75 százalékkal csökkentették, ez 350 millió lej pluszt jelentett. Ezzel szemben a 2015-ös év katasztrofális volt: a forgalom 2,03 milliárd lejről 1,83 milliárdra, a nyereség 69 millió lejről mindössze hárommillióra csökkent, emellett a 250 millió lejes adósságállománnyal is számolniuk kell – írja a maszol.ro portál.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek