Edinburgh reptér: új tulajdonos

iho/repülés   ·   2012.04.24. 07:31
cim

A korábban a legtöbb brit repülteret üzemeltető BAA hétfőn megállapodásra jutott az Edinburgh Airport eladásáról egy amerikai cégnek. A Global Infrastructure Partners két értékes londoni légikikötő, Gatwick és  London City mellé vásárolta meg a skóciai repteret – adja hírül az aviationnews.eu.

Edinburgh 807 millió fontért (1,3 milliárd dollár, 990 millió euró) cserélt gazdát, a tranzakciót teljes egészében májusban bonyolítják le.

Edinburgh amerikai cégé lesz <br>(fotó: wikimedia)

A reptérüzlet eredete még 2008-ra nyúlik vissza, amikor a brit versenyhivatal a monopolhelyzet feloldása érdekében utasította a BAA-t Gatwick és Stansted, plusz valamelyik skóciai reptere, Glasgow vagy Edinburgh eladására. Gatwick már korábban az új tulajdonos birtokába került másfélmilliárd font értékben.

A spanyol kézen lévő BAA azonban továbbra is tulajdonosa marad Európa legnagyobb repülőterének: Heathrownak. Megmaradt tehát neki továbbá Glasgow, ezen kívül Aberdeen,  Southampton és Stansted, utábbit azonban a versenyhivatal döntése értelmében még az idén ugyancsak eladják.

Heathrow marad a BAA tulajdona

Mint arról az eladás meghirdetésekor beszámoltunk, Edinburgh valóban értékes falat: a BAA adatai szerint Skócia jelenlegi legnagyobb légikikötője, évi 9,2 milliós utasforgalommal, évi több mint százezer gépmozgással. Kategóriájában 2010-ben elnyerte a Legjobb Európai Repülőtér díját, negyven légitársaság több mint 120 célállomásra repül innen, a teherszállítás teljesítménye pedig tavaly meghaladta a tízezer tonnát. 2010-ben 42 millió font értékű beruházás keretében felújították az indulási létesítményeket.

Kapcsolódó hírek