Másfél hét múlva egy hónapra leáll a Nyugati

iho/vasút   ·   2021.06.07. 15:00
nyugati_mav

A tetőfelújításon felül a vágányokhoz is hozzányúl a MÁV, ezért június 19-étől július 17-éig számos, a Nyugatiból induló vagy érkező vonat végállomása megváltozik. Buszos pótlás nem lesz, vonatösszevonások viszont igen.

Mivel a vonatforgalom folyamatos fenntartása mellett ezeket a fontos karbantartásokat nem lehetne kivitelezni, ezért jelentős menetrendi változások lépnek életbe a pályaudvart érintő vasútvonalakon. A vágányzár négy hete alatt nem indulnak vonatok a Nyugatiból és nem is érkeznek oda, a MÁV-Start járatösszevonásokkal és egyes vonatok más fővárosi pályaudvarokra, állomásokra átirányításával próbálja megoldani a helyzetet.

Habár a vágányzár több, forgalmas vonalat is jelentősen érint, ráadásul az M3-as metró belvárosi, Lehel tér és Nagyvárad tér közötti szakaszán jelenleg is zajlik a felújítás, a vasúttársaság a Budapesten belüli vonalszakaszokra nem kért buszos pótlást. Ezzel a lépéssel a tömegközlekedési ágazat nem minden résztvevője ért egyet, többek között a Közlekedő Tömeg sem.

A 70-es vonalat érintően (Budapest–Vác–Szob) ahogy azt már a pályaudvar 2015. nyári kéthetes karbantartása során is megtette a MÁV-Start, összevonja a szobi és a ceglédi vonatokat: a vonal Z70-es jelzésű zónázó járatait, valamint a ceglédi oldal Z50-es vonatait Z57-es jelzéssel (Szob–Rákosrendező–Cegléd és Szolnok) kell majd keresni. A zónázóvonatok Budapesten belül Rákospalota-Újpesten, Zuglón, Kőbánya alsón, Kőbánya-Kispesten és Ferihegyen állnak meg, Rákosrendezőn nem!

A váci (S70-es) személyvonatokat a ceglédi (S50-es) személyekkel vonják össze: Vác―Rákosrendező―Monor viszonylatú S57-esként közlekednek majd. A járatok Budapesten belül Rákospalota-Újpesten, Istvántelken, Rákosrendezőn, Zuglón, Kőbánya alsón, Kőbánya-Kispesten és Ferihegyen állnak meg. A reggeli időszakban a Szobról induló S70-es személyvonatok az S50-es személyekkel összevontan közlekednek.

Hétvégi napokon egyes S70-es jelzésű személyvonatok Rákosrendezőről indulnak és oda is érkeznek. A sűrítő és többlet vonatok Rákospalota-Újpestről indulnak és oda érkeznek: munkanapi közlekedési rend szerint közlekedő G70-es jelzésű gyorsított vonatok, a szombati, vasárnapi és ünnepnapi közlekedési rend szerint, turisztikai céllal közlekedő G70-es jelzésű gyorsított vonatok.

Néhány reggeli és esti személyvonat Rákosrendezőig, illetve Istvántelekig közlekedik és onnan indul. Hétvégén Kőbánya-Kispestről 1:41-kor, 2:41-kor és 3:41-kor indulnak S70-es járatok Szobra, ezek Zugló megállóhelyen is megállnak. A Szobról 4:30-kor induló S57-es vonat naponta közlekedik.

A Nyugati lezárása a prágai eurocityk közlekedését is érinti. A Báthory és Metropolitan EC-k a Rákospalota-Újpestről indulnak és oda is érkeznek. Az EC173-as számú Hungária EC-t és az EC281-es Metropolitant a Keleti pályaudvarra terelik át, ahova 20:45-kor és 22:35-kor futnak be. Ennek megfelelően a Keletiből indul az EC280-as Metropolitan (5:25-kor), valamint az EC172-es Hungária Eurocity (7:15-kor) is. Ez a négy járat Rákospalota-Újpesten is megáll. Az EN476-os és EN477-es Metropol EuroNight változatlanul a Keleti pályaudvaról indul és oda is érkezik.

A 100-as (Budapest-Nyugati–Cegléd–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony) vonal intercityjei a Nyugati helyett Zuglóból indulnak és oda is érkeznek. A sebesvonatok alapvetően Kőbánya-Kispestig közlekednek, és onnan indulnak, néhány kivétel azokban akad majd. Ilyen a Nyíregyházáról munkanapokon 4:45-kor induló sebes (6129), mely Zuglóig közlekedik, ahova 8:23-kor érkezik. Hétfőtől szombatig a Debrecenből 3:26-kor induló sebesvonat (6019) Zuglóig közlekedik, oda 6:23-kor érkezik. A munkanapokon Nyíregyházára tartó 6136-os sebesvonat Zuglóról indul 15:34-kor, a hétfőtől szombatig Debrecenbe tartó 6018-as sebesvonat szintén Zuglóról indul, 21:34-kor. A vonalon közlekedő feláras vonatokat Ferihegy és Kőbánya-Kispest, illetve Zugló között a vágányzár ideje alatt pótdíj nélkül lehet majd igénybe venni.

A Z50-es zónázóvonatok a 70-es vonal Z70-es zónázóival egyesítve, Z57-es jelzéssel közlekednek, Szob―Rákosrendező―Cegléd(–Szolnok) viszonylatban. A járatok Budapesten belül Rákospalota-Újpesten, Zuglón, Kőbánya alsón, Kőbánya-Kispesten és Ferihegyen állnak meg, Rákosrendezőn nem.

A monori S50-es személyvonatok a 70-es vonal S70-es személyvonataival összevonva, S57-es jelzéssel közlekednek, Vác―Rákosrendező―Monor viszonylatban. A vonatok Budapesten belül Rákospalota-Újpesten, Istvántelken, Rákosrendezőn, Zuglón, Kőbánya alsón, Kőbánya-Kispesten és Ferihegyen állnak meg.

A reggeli és esti sűrítő vonatok Rákosrendezőig vagy Zuglóig közlekednek, és onnan is indulnak. A munkanapokon Szolnokról 4:40-kor, 5:40-kor, Kecskemétről 5:12-kor és 6:12-kor induló vonatok Monorierdőn nem állnak meg, és csak Zuglóig közlekednek.

Nem közlekedik a Budapestről Szolnokra 3:43-kor induló S50-es vonat (2640). A Szolnokról Nyíregyházára induló 6140-es személyvonat útvonalát meghosszabbítják: Ceglédről fog indulni 5:03-kor, az alap vágányzári menetrenden felül még július 18-án is.

Naponta közlekedik majd a Ceglédről 3:01-kor induló S57-es vonat, a Szobról Monorra 4:00-kor induló S57-es, valamint a Monorról Vác felé 6:06-kor induló S57-es vonat. A Monorról Vácra 7:06-kor induló S57-es vonat csak munkanapokon közlekedik. A 2859-es számú Z50-es jelzésű vonat Cegléd helyett Szolnokról indul 4:55-kor. A Szobról 19:55-kor induló Z57-es, valamint a Zuglóról 17:39-kor induló Z50-es vonat Cegléd helyett Szolnokig közlekedik.

A 2-es számú, Budapest–Esztergom vonalon a Z72-es és G72-es jelzésű zónázó- és gyorsított vonatok a Nyugati pályaudvar helyett Rákosrendezőről indulnak és oda is érkeznek. Rákosrendezőn munkanapokon harmincpercenként csatlakozás nyílik a vágányzár alatt összevont monori és váci (S57-es) vonatokhoz Kőbánya-Kispest felé, mindkét irányban. Az S76-os jelzésű vonatok Piliscsaba, illetve Óbuda és Rákos között változatlan menetrend szerint közlekednek. A sűrítő vonatok közül viszont a Piliscsabáról 6:37-kor és 7:37-kor induló, továbbá a Piliscsabára 22:30-kor és 23:30-kor érkező S72-es vonat Angyalföldről indul és oda is érkezik. 

Hétvégén az Óbuda és Rákos közötti S76-os személyvonatok változatlan menetrend szerint közlekednek. Rákosrendezőn óránként lesz csatlakozás az összevont S57-es vonatokhoz Zugló, Kőbánya-Kispest, valamint Vác felé.

A Budapest–Veresegyház–Vác (71-es) vonal S71-es és G71-es járatai a Nyugati pályaudvar helyett Rákospalota-Újpestről indulnak és oda is érkeznek; az S71-esek Rákospalota-Újpesten csatlakoznak az összevont Z57-es vonatokhoz.

A Budapest–Cegléd–Szeged viszonylatú intercityk (140-es vonal) fővárosi végállomása a Nyugati helyett Budapest-Kelenföld lesz a vágányzár ideje alatt; a vonatok a szokásos megállásokon felül Ferencvárosban is megállnak. Az IC-k gyorsvonati részében Budapest-Kelenföld és Ferihegy között felármentesen, gyorsvonati pótjegy megváltása nélkül lehet majd utazni. A Szegedről 19:45-kor induló Tiszavirág (IC711) és a 20:45-kor induló Kárász (IC721) intercityk csak Kőbánya-Kispestig közlekednek!

A vágányzárból nem marad ki a főváros egyetlen még villamosítatlan vonala, a lajosmizsei 142-es sem: a mizsei járatok a Nyugatiból Kőbánya-Kispestre költöznek. A Nyugati karbantartásának idején a 142-es vonalon karbantartást végeznek majd, emiatt június 19-étől július 4-éig módosított menetrend lesz érvényben, pótlóbuszos közlekedéssel.

A vágányzári munkálatok közvetve a Budapest–Székesfehérvár (30a) vonalat is érintik: a Martonvásár és Kőbánya-Kispest között munkanapokon, valamint a Tárnok és Kőbánya-Kispest között hétvégi napokon közlekedő S36-os személyvonatok rövidebb útvonalon, Martonvásár és Budapest-Kelenföld, illetve Tárnok és Budapest-Kelenföld között közlekednek. A Budapest-Kelenföld és Kőbánya-Kispest közötti szakaszon az S36-os vonatok eredeti menetrendjében a szegedi IC-kel lehet utazni.

Nem közlekedik a Kőbánya-Kispestről Budapest-Kelenföldre 7:12-kor induló vonat (3592). A munkanapokon a reggeli időszakban Üllőről induló S36-os jelzésű vonatok Budapest-Kelenföldről indulnak 6:20-kor és 7:20-kor.A G43-as jelzésű gyorsított vonatok Kőbánya-Kispest és Székesfehérvár között változatlan menetrendben közlekednek. A munkanapokon reggeli időszakban Üllőről induló G43 viszonylatjelzésű vonatok azonban rövidebb útvonalon közlekednek, Üllő helyett Kőbánya-Kispestről indulnak 6:27-kor és 7:27-kor.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek