Egy nagy valószínűségű munkakezdésről

MTI/iho   ·   2017.08.25. 18:45
3metro_rovidlid

– A metróvonal északi szakaszának állomásai felújítására vonatkozó vállalkozási szerződés aláírásának előkészítése folyamatban van, és ha nem kezdeményeznek jogorvoslati eljárást, akkor az alagútra vonatkozó szerződés is megköthető – mondta el Tarlós István. Hozzátette: a BKV szeptember 4-én tervezi aláírni a szerződéseket. A főpolgármester megjegyezte, a déli és középső szakasz állomásainak felújítására új közbeszerzési eljárásokat kell kiírni, a korábban ajánlatként kapott, alátámasztatlan árak nem fogadhatók el.

Tarlós István közölte, a budapesti e-jegy értékesítésével kapcsolatos ügyben a városházi vizsgálat még nem fejeződött be, és a hatóságok vizsgálata is zajlik még. Hozzátette, „nem a 18 éves gyerek és az ő hekkerkedése itt a lényeg”, és egyébként nem a BKK jelentette fel, továbbá nem éjszaka vitték el.

A főpolgármester a legsúlyosabb ügyeknek a budapesti közlekedés informatikai rendszere elleni túlterheléses támadásokat nevezte, és – mint mondta – ennek semmi köze a „fiú hekkerkedéséhez”. – Több ilyen támadás volt, és egy ilyen támadás nagyon sok pénzbe kerül valakiknek – tette hozzá.

Szavai szerint ezekben az esetekben kizárt a jóhiszeműség, súlyos bűncselekményről van szó. A felújított 3-as metrószerelvények ajtóproblémái kapcsán Tarlós István arról beszélt, furcsának találja, hogy mindig csak ez a hiba áll elő. „Volt már (...) méretre vágott fakocka, kavics, fémlap.” Videofelvétel is van arról, hogy valaki manipulálta a vészféket, pont addig húzza meg, hogy ne álljon meg a szerelvény, de az ajtónyitásokat már befolyásolja – mondta a főpolgármester, aki szerint a hiba túl gyakran ismétlődik, túl könnyen állítható elő.

Nehezen hihetőnek nevezte, hogy valakinek a zsebéből hol fakocka, kavics vagy éppen fémlap pont az ajtó vezetősínjébe essen. Ez egy olyan mechanikus hiba, amit csak szándékosan lehet „előállítani” – jegyezte meg Tarlós István.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek