Egyesül a Siemens és az Invensys Rail

iho/vasút   ·   2013.01.17. 13:30
400px_siemens-invensys

A német mamutvállalat bejelentette, hogy a 2,1 milliárd eurós befektetés 2013 közepére valósulhat meg. Az átvételhez az Invensys részvényeseinek egy decemberben esedékes közgyűlésen engedélyezniük kell a szükséges hatósági procedúrát – adja hírül a Railway Gazette.

Az összeolvadás által a megközelítőleg 800 millió font éves bevételt termelő Invensys Rail még inkább erősítheti a Siemens jelző- és automatizálási berendezések területén elért pozícióját. Az Invensys Rail olyan nagy múltú márkái, mint a Westinghouse, Dimetronic és a Safetran, egyesülnek a Siemens jelenlegi Rail Automation Business elnevezésű projektjével, jelentős részét képezve ezzel a Siemens infrastruktúrával és városi fejlesztésekkel foglalkozó ágazatához tartozó mobilitási és logisztikai részlegének. A berlini központú csoport nagyjából 6500 alkalmazottat foglalkoztat és 1,4 milliárd eurós éves forgalmat bonyolít.

Jelenleg mindkét vállalat a portfóliók felülvizsgálatán munkálkodik. A Siemens továbbá azt is bejelentette, hogy túl szeretne adni számos veszteséges üzletágán, például a világítótestek gyártásával foglalkozó Osramon is. Az Invensys is már egy ideje azon dolgozik, hogy 490 millió font körüli értékre csökkentse nyugdíjpénztári hiányát, és bevételeiből akár 625 millió fontot is visszatartson a jelenlegi és jövőbeli nyugdíjpénztári források érdekében. Hasonló nagyságú összeget osztanának szét a részvényesek között is egy speciális osztalék által. Az értékesítés hírére 27 százalékkal emelkedett az Invensys részvényeinek ára, még azon spekulációk ellenére is, melyek szerint a vállalat eladná az ipari ellenőrző részlegét is.

A Siemens Rail Automation vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy az Invensys Rail és a Siemens regionális tevékenységeinek, portfólióinak és vásárlói szolgáltatásainak összekapcsolása jövedelmező növekedési lehetőségeket fog biztosítani világszerte. Azt is hozzátette, az Invensys Rail szilárd lábakon áll és jó hírnévnek örvend nemcsak az Egyesült Királyságban, hanem az USA-ban, Spanyolországban vagy akár Ausztráliában is, ahonnan a jelenlegi megrendelések közel kétharmada érkezik; valamint az elmúlt évek során a gyorsan fejlődő régiókban is sikerrel tudták növelni üzleti tevékenységüket. Ennek köszönhetően a Siemens Rail Automation is tovább erősítheti piaci helyzetét Németországban, Svájcban, Ausztriában, sőt Indiában és Kínában is.

A Siemens a két vállalat saját technológiáinak potenciális együttműködési lehetőségeire hívta fel a figyelmet. Egyik ilyen jelentős projekt a „Positive Train Control” elnevezésű vonatfigyelő és -befolyásoló rendszer, aminek használatát törvény írja elő Egyesült Államok-szerte. Mind az Invensys Rail, mind a Siemens részéről úgy vélik, a brit fél pálya menti berendezései továbbfejleszthetik, kiegészíthetik a Siemens nemrég kifejlesztett fedélzeti PTC-egységét. A European Railway Review kiemeli azt is, hogy további együttműködési lehetőség rejlik a városi vasút területén is, ahol mindkét vállalat aktívan, innovatív módon fejleszt olyan kommunikációalapú vasúti irányítórendszereket (CBTC), amik a metróhálózatok pálya menti és fedélzeti eszközei közötti folyamatos, kétirányú távközlése által működnek.

Kapcsolódó hírek