Egyirányú az alsó rakpart Pesten egészen tavaszig!

iho/közút   ·   2016.07.19. 20:08
rakpart0

A munkák miatt a Pesti alsó rakpartot a Margit híd és a rakpart északi vége között ideiglenesen a déli irányba egyirányúsítják. A rakpart ezen szakaszának északi irányú forgalmát a Jászai Mari téren keresztül az Újpesti rakpart–Bessenyei utca–Kárpát utca–Révész utca útvonalra terelik. A Dráva utca felől a rakpart közvetlenül nem, csak a Kárpát utca–Révész utca útvonalon át lesz elérhető. Újlipótvárosból a Margit hidat csak a Pannónia utca–Szent István körút útvonalon, az alsó rakpartot déli irányban pedig csak a Szent István parki lehajtón keresztül lehet majd megközelíteni. A forgalomkorlátozások miatt kismértékben változik a Gyöngyösi utca M irányú 15-ös és az Árpád híd M felé közlekedő 115-ös busz útvonala.

Változások a Pesti rakpartok közúti forgalmi rendjében

A Dráva utca Népfürdő utca és Kárpát utca közötti szakaszának felújítása, a pesti alsó rakpart Dráva utcai felhajtójának átépítése, valamint az ezekkel egy időben zajló csatornázási munka miatt a Dráva utca Népfürdő utca és Kárpát utca közötti szakaszát teljes szélességében, míg az alsó rakpart Dráva utcai felhajtójának szélesítése miatt a felhajtót félpályásan lezárják. A korlátozások a Margit híd pesti hídfője térségének forgalmán is éreztetik majd hatásukat. A lezárások miatt

  • a Népfürdő utca Révész utca és Dráva utca közötti szakaszán, illetve az alsó rakpart felhajtóján csak egy forgalmi sáv lesz járható, ezért a Népfürdő utca–Carl Lutz rakpart útvonal a Révész utcától a Margit hídig dél felé egyirányú lesz.
  • A Pesti alsó rakpart–Népfürdő utca útvonal északi irányú forgalma Pesti alsó rakpart–Jászai Mari tér–Újpest rakpart–Bessenyei utca–Kárpát utca–Révész utca–Népfürdő utca útvonalon haladhat majd. A Népfürdő utca–Pesti alsó rakpart útvonal a Dráva utcai csomóponton keresztül továbbra is biztosított marad.
  • A Népfürdő utca Révész utca és Dráva utca közötti szakasza – ahogy fentebb is írtuk – dél felé egyirányúsítva lesz. Az ezáltal megszűnő, Dráva utca–Népfürdő utca csomóponti kapcsolatok pótlása érdekében a Révész utca Népfürdő utca és Kárpát utca közötti szakaszát ideiglenesen kétirányúsítják; a forgalmat a csomópontban új, ideiglenes jelzőlámpa segíti majd.
  • Az Újpesti rakparton – annak érdekében, hogy a terelt forgalom a lehető leghatékonyabban haladjon –, a Margit híd és a Szent István park közötti szakaszon a külső, alsó rakpart felőli útpálya a Bessenyei utca felé lesz egyirányú. Az útpályát a Katona József utcai és a Radnóti Miklós utcai kereszteződésben, ezzel fizikailag is leválasztva azt a csomópontokról.
  • Ugyanezen a szakaszon a belső, Pozsonyi út felőli útpálya a Radnóti Miklós utca és a Katona József utca között a Margit híd irányába lesz egyirányú, a Katona József utca és a Margit hídi felhajtó közötti szakasz pedig a Katona József utca irányából zsákutcává válik.
  • A Katona József utca Újpesti rakpart és Pozsonyi út közötti szakaszának forgalmi iránya megfordul: a Pozsonyi út felé lehet rajta közlekedni. Ebből az irányból tehát a hídra felhajtani nem lehet, a Margit híd ezért Újlipótvárosból a Pannónia utcán keresztül lesz megközelíthető.
  • Az Újpesti rakpart további szakasza szintén észak felé lesz egyirányú, ahogyan a folytatásába eső Bessenyei utca is, egészen a Kárpát utcáig.
  • A felső rakparti változások miatt az alsó rakparti kapcsolatok forgalmi rendje is változik az érintett szakaszon. A déli irányba egyirányú alsó rakpart miatt a Jászai Mari téri északi rámpa forgalmi iránya megfordul, felfelé lesz egyirányú, és az alsó rakpartról itt lehet majd felhajtani a Margit hídra Buda felé. A Szent István parki rámpa ugyanakkor az alsó rakpart felé lesz egyirányú, és az alsó végében vissza lehet fordulni dél felé az alsó rakpartra. Újlipótváros déli részének így a déli irányú alsó rakparti kapcsolat a Radnóti Miklós utca–az Újpesti rakparton észak felé–Szent István parki lehajtó–visszafordulva az alsó rakpart útvonalon lesz biztosítva.

A Dráva utca és a Pannónia utca, a Dráva utca és a Kárpát utca, a Kárpát utca és a Vág utca, valamint a Kárpát utca és a Bessenyei utca csomópontjában ideiglenes jelzőlámpaprogramok segítik a járművek közlekedését.

Tehergépjárművet és autóbuszt vezetők, figyelem!

A rakpart forgalmi rendjének változása a tehergépjárművek és az autóbuszok forgalmára is kihatással lesz, mivel északi irányban a Jászai Mari tér felső rakparti részén, a Margit híd alatt 3,5 méteres magasságkorlátozás van érvényben. Ezért az ezt a magasságot meghaladó, a Pesti alsó rakparton dél felől érkező járművek a Margit híd alatt nem haladhatnak át. A magasságkorlátozást két helyen tudják kikerülni:

  • az Eötvös téren a József Attila utca–Akadémia utca, vagy a Bajcsy-Zsilinszky út felé tudnak felhajtani,
  • a Markó utcai felhajtón a Széchenyi rakparton keresztülhajtva, a Margit híd előtt az alsó rakpartra, déli irányba visszafordulva tudnak más útirány felé haladni.
Áthelyezik a 15-ös és a 115-ös busz Dráva utca megállóhelyét

A 15-ös és a 115-ös busz a Népfürdő utca forgalmának változása miatt mindkét irányban módosított útvonalon közlekedik. A buszforgalom terelése csak a Gyöngyösi utca M, illetve az Árpád híd M felé közlekedő buszok megállóit érinti: a 15-ös és a 115-ös busz nem érinti a Dráva utca megállóját, helyette a 79-es troli Kárpát utca megállóhelyén lehet a buszra fel-, vagy arról leszállni.

Nyitóképünket ebből a videóklipből printszkríneltük:

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek